Vrijedi li prati zelenu salatu ILI SU PESTICIDI NEUNIŠTIVI?

LAKTAŠI, 15. aprila – Zelenu salatu kao i svo ostalo povće najbolje je pre upotrebe oprati u vodi koja zakišeljena sa malo alkoholnog sirćeta, limuntusom ili limunovim sokom. Povrće i salatu potopite u činiju i ostavite da odstoji pola sata. Na ovaj način sve skrivene bubice ili insekti će popadati na dno zajedno sa masnoćama i prljavštinama. Dobro isprati.

salata

Ako ste zapitali šta je sa pesticidima kojima se tretira povrće , najrizičnija vrsta u kojoj bi se mogli naći ostaci pesticida je upravo  zelena salata, i to zato što se prska neposredno pre berbe.

- Zelena salata svakako spada u rizičnu grupu zbog kratkog vegetacionog perioda. Za četrdesetak dana kod salate se primeni veći broj tretiranja, što znači da manje vremena prolazi od tretiranja do berbe – napominje Stević.

Međutim, otklanjanje pesticida nije toliko teško. Stručnjaci preporučuju da se voće i povrće pod mlazom vode pere najkraće 30 sekundi. Kuvanje je, takođe, jedan od načina, kao i pranje plodova u rastvoru vode i sode bikarbone.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti javna. Obavezna polja su označena sa *

*

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

 

error: