LAKTAŠI, 05. oktobra – Osnivanjem Ženske zadruge „Danica” posredstvom koje predstavljaju i plasiraju svoje proizvode, Udruženje „Osmijeh žene” iz Laktaša načinilo je krupan korak na ekonomskom osnaživanju svojih članica.

Udruzenje-zena-iz-Laktasa-foto-Privatna-arhiva

Žene iz laktaškog kraja proizvode znatne količine zimnice, džemova, sokova, pekmeza, meda sa biljem, suhim voćem i začinima, kajmaka, sira… One takođe izrađuju odjeću baziranu na tradiciji i etno motivima, ali nemaju obezbjeđeno tržište.

– Zadrugarstvo je omogućilo ženama da svoje proizvode prodaju i ostvare finansijsku dobit od svog rada – kaže Danica Bartolić, predsjednica Udruženja „Osmijeh žena”.

Osim nje osnivači zadruge su Angelina Bodirogić – Vujičić,  Draga Rudić, Dragana Vučetić, Ljubica Andrijević i Snježana Kelečević.

– Zadruga je svoje aktivnosti primarno usmjerila ka ženama sa sela – smatra Snježana Kelečević i osnivačima laktaškog udruženja te poslanik u NS RS. Ona je u parlamentu RS često ukazivala na problematiku žena u svojoj sredini te pomogla njihovo uključivanje u različite domaće i inostarne projekte.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

 

– Mnogo je žena koje nisu evidentirane na tržištu rada i nisu obuhvaćene programima zapošljavanja, a bave se stočarskom i biljnom proizvodnjom, pripremom zimnice i izradom tradicionalnih rukotvorina. Zadruga i Udruženje „Osmijeh žene” su put koji njima omogućava da izađu na tržište i poboljšaju materijalni status – kaže Kelečevićeva.

Žene iz laktaške zadruge formirale su mrežu kooperanata, organizovale otkup, preradu voća i povrća po starim i tradicionalnim receptima. Takođe, u okviru zadruge organizovan je uzgoj, plasman i otkup ljekovitog i aromatičnog bilja, gljiva i drugih šumskih plodova, meda i pčelinjih proizvoda.

– Važno mjesto imaju izrada i plasman ukrasnih predmeta sa etno motivima, suvenira, očuvanje starih zanata te podrška ženama u razvoju seoskog turizma – naglašavaju članice Udruženja „Osmijeh žene”. One prerađuju voće i povrće na tradicionalan način čuvajući od zaborava stare recepture.

Laktaške žene učestvovale su na brojnim sajamskim manifestacijama gde su uspješno predstavile svoje proizvode. Dragana Vučetić je za liker od aronije dobila je dve srebrne medalje na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Draga Rudić je tradicionalnim rukotvorinama i motivima ukrasila kolekciju odeće na sajmu „Laktaški Etno“. Danica Bartolić, predsjednica laktaškog udruženja kaže da je život žena ovdje težak, a posebno u selu.

Udruženje „Osmijeh žene” pokušava, kaže Danica, motivisati žene, da se što više uključe u društveni život i projekte, kako bi poboljšale svoj ekonomski položaj.

 

– Svake godine u septembru prikupljamo novac za kupovinu školskog pribora, odjeću i obuću, za liječenje djece, pomažemo unesrećenima od vremenskih nepogoda – naglašavaju u udruženju napominjući da su poklonili 250 školskih torbi sa kompletnim priborom. Ističu i nekoliko projekata provedenih u saradnji sa Privrednom komorom RS, UNDP-om, Helsinškim parlamentom građana, ACED-om, CERD-om i drugima. Važno mjesto imaju i akcije na zaštiti zdravlja žena, koje se ogleda kroz predavanja i preglede te davalaštvo krvi.

–  U septembru smo proveli akciju „Prevencijom do zdravlja“ kojom je obuhvaćeno 300 besplatnih mamografskih pregleda i 100 papa testova – rekla je Kelečevićeva.

Foto Milan Pilipović/RAS Srbija

 

Članice su aktivno uključene u razne vidove borbu protiv nasilja u porodici sa ciljem podizanja svesti o tom velikom i nedovoljno osvetljenom problem. Zato u saradnji sa više partnerskih organizacija provode akciju “Šesnaest dana aktivizma u borbi protiv nasilja”.

Pohvale opštinske uprave

U opštini Laktaši hvale rad Udruženja „Osmijeh žene” naglašavajući bitnu ulogu među ovom populacijom stanovništva, naročito u selima.

– Ovo udruženje daje posebnu dimenziju našoj zajednici. To se ogleda u različitim programima, jačanju ekonomske pozicije i društvene uloge žena, afirmaciju naše tradicije, običaja, kulture. Zato ima podršku opštinske uprave i mi smo veoma ponosni na njih – kaže Ranko Karapetrović, načelnik Laktaša.

 

 

Srpskainfo