GRADIŠKA, 17. avgusta – Umjesto na rijeci, bazenu ili igralištu Ognjen Grahovac, trinaestogodišnji dječak iz sela Mokreš kod Gradiške, veći dio raspusta proveo je sa majkom Slobodankom na njivi i pijacama.

Sa bratom i tri sestre, te samohranom majkom Slobodankom, Ognjen čini šestočlanu porodicu, kojoj je uzgoj i prodaja povrća jedini izvor prihoda.

Popodne, kada jenjaju temperature Ognjen pomaže majci u berbi paprike, paradajza, krastavaca i drugog povrća, klasiranju, pakovanju i spremanju za pijacu. A onda ujutro u pet sati, kada njegovi vršnjaci spavaju, Ognjen sa majkom ide u Gradišku.

Tamo ga čekaju ustaljeni kupci. Vremešni “polo” im je desna ruka, i prevozno sredstvo i prodajni štand.

“Pripremam se za osmi razred. Idem u školu ‘Sveti Sava’ u Lamincima. Prosječan sam učenik. Moram pomoći majci, nije joj lako. Na pijaci zaradimo tek toliko da možemo kupiti ono najosnovnije. Ali i ne možemo baš sve, mnogo toga nam nedostaje”, kaže uvijek nasmijani Ognjen, prepoznatljiv i po frizuri koju imaju fudbaleri Crvene zvezde za koje navija.

Ognjenova majka Slobodanka priznaje da joj je teško i da uopšte nije svjesna kako sastavlja kraj sa krajem. Djeca su joj čestita i pomažu joj. Najmlađa kćerkica ima tek dvije godine.

“Radimo oko tri dunuma povrća. Treba sve to zaliti, okopati, obrati. Pomažu mi djeca, Ognjen posebno. Borimo se lavovski, nemamo ni svoj smještaj. Ljetos kada je veliko nevrijeme zadesilo Lamince i Mokreš, prozor je pao i okrznuo Ognjena. Prestravila sam se, ali imali smo sreće”, priznaje Slobodanka.

I kupci su zadovoljni povrćem koje im iz desetak kilometara udaljenog Mokreša dovoze Slobodanka i Ognjen. Kažu da su vrijedni i pošteni i da su zbog toga omiljeni među kupcima.

(Agrosavjet.com)