LAKTAŠI, 19. maja – Evropski meteorološki servis “Meteoalarm” za danas i sutra je aktivirao žuti meteoalarm za teritoriju Bosne i Hercegovine. Meteoalarm je upaljen zbog grmljavine i obilnijih padavina.

Kako navode meteorolozi, vrijeme je potencijalno opasno. Vremenske prilike koje se prognoziraju nisu neuobičajene, ali budite na oprezu ako planirate aktivnosti koje su izložene najavljenim meteorološkim prilikama. Budite oprezni i redovno se informišite o očekivanim meteorološkim uslovima.

Budite svjesni rizika koji je neizbježan. Slijedite uputstva data od strane nadležnih institucija.

Postoji rizik od udara groma, opasnost za život ljudi i životinja, problemi u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizik od iniciranja pojave vatre, problemi u telekomunikacijama. Mogući problemi u transportu električne energije zbog udara groma.

Moguća je lokalna pojava intenzivnih pljuskova, bujica i jakih udara vjetra sa štetama na pokretnoj i nepokretnoj imovini.

Generalno sinoptička slika izgleda zanimljivo. Prostrano polje visokog zračnog pritiska premjestilo se sa prostora Biskajskog zaliva istočnije na prostor Francuske i Centralne Evrope.

“Zanimljivo” će biti na Korzici, Italiji i na Balkanu. Na ovom području, lokalno, vremenske prilike mogu biti i opasne. U utorak i srijedu, u Bosni i Hercegovini, moguće je i jače lokalno nevrijeme u vidu obilnog pljuska kiše i grada, naveo je Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Najviša dnevna temperatira do 25 stepeni

Prema najavama Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas će biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Poslije podne, postupan prestanak padavina. Jutarnja temperatura zraka kretat će se od 11 do 16, na jugu do 20, a najviša dnevna od 13 do 19, na jugu od 22 do 25 stepeni.

Za četvrtak je najavljeno umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Samo ponegdje u centralnim i istočnim područjima može pasti i malo kiše. Tokom dana, postepeno razvedravanje. Jutarnja temperatura od 8 do 14, na jugu do 17, a najviša dnevna od 13 do 19, na jugu od 19 do 23 stepena.

Oblačno vrijeme nastaviće se i u petak. Poslije podne ili krajem dana, ponegdje u sjevernim i sjeverozapadnim djelovima, moguća je kiša ili kratkotrajni pljusak. Jutarnja temperatura kretaće se od 8 do 14, na jugu do 17, a najviša dnevna od 14 do 20, na jugu od 19 do 23 stepena.

Biometeorološka prognoza je loša

Pogoršanje praćeno padavinama, postepeno će se sa sjevera širiti prema ostatku zemlje i kod većine hroničnih bolesnika uzrokovaće pojačane tegobe.

Moguće su meteoropatske reakcije u vidu glavobolje, promjena raspoloženja, reumatskih i bolova na mjestima ozljeda, u noći problemi sa snom.

Preporučljivo je umanjiti aktivnosti. Opšta slika će biti nešto ljepša u Hercegovini, prenosi Avaz.