LAKTAŠI, 19. marta – Institutu za javno zdravstvo RS prijavljeno je i laboratorijski potvrđeno da je jedan pacijent obolio od morbila.

shutterstock_429877855

Riječ je o osobi mlađe životne dobi iz Istočnog Sarajeva, koja nije vakcinisana.

 

– Svakodnevno pratimo pojavu i kretanje zaraznih bolesti kako na području RS, tako i na području FBiH, pogotovo nakon što je u Kantonu Sarajevo proglašena epidemija morbila, gdje je od početka godine prijavljeno 113 oboljelih od morbila. Ovo predstavlja rizik za dalje širenje morbila među osjetljivom populacijom – upozoravaju iz IJZ i naglašavaju da su uputili dopise domovima zdravlja, privatnim ambulantama porodične medicine i privatnim pedijatrijskim ambulantama, u vezi sa jačanjem mjera za sprečavanje širenja morbila u RS.

– Morbili su vrlo zarazna virusna bolest, koja se prenosi kapljičnim putem. Pad kvaliteta kolektivnog imuniteta i porast broja osjetljivih osoba predstavljaju prijetnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti. Kako je obuhvat vakcinacijom protiv morbila, rubele i parotitisa (MRP) posljednjih godina u RS bio niži od neophodnih 95 odsto, neophodno je intenzivirati mjere za sprečavanje širenja bolesti – poručuju iz IJZ.

 

Srpskainfo