SRBAC, 07. februara –  – Vrtić “Naša radost” u Srpcu vapi za novim objektom, jer potrebe roditelja i djece nikad nisu bile veće, o čemu svjedoči podatak da su upisana čak 142 mališana, što je rekordan broj u četiri i po decenije postojanja ustanove.

Srbac

Razlozi za izgradnju novog vrtića leže i u sve težem održavanju zastarjelog objekta, koji se nalazi u krugu nekadašnjeg “Itrisa” i prvobitno je bio namijenjen za smještaj djece radnika ove tekstilne fabrike.

– Ove prostorije su neuslovne za naše potrebe jer su premalene za kvalitetan rad sa djecom, naročito u poređenju sa vrtićima u okolnim opštinama. Nemamo ni dovoljno učionica za rad sa djecom, a neprestano se suočavamo i sa raznim kvarovima, zbog čega naš kućni majstor ima pune ruke posla – rekla je direktorica vrtića Dijana Milanković.

Vrtić je do prije osam godina bio u izuzetno lošem stanju, a onda je putem GAP projekta uloženo 126.000 KM u obnovu. Pomoć je pružio i kabinet predsjednika RS Milorada Dodika, odakle je stiglo 30.000 KM za nabavku stolarije.

– Kako vrijeme odmiče, sve je teže održavati ovaj objekat, koji nije predviđen za ovoliki broj djece. Na listi čekanja je još dvadesetak mališana, tako da imamo realne potrebe i za novim radnim mjestima – istakla je Milankovićeva.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević kaže da je projekat izgradnje novog vrtića jedan od onih koji su dobili najviše bodova od stručne komisije prilikom izrade plana kapitalnih investicija od 2018. do 2022. godine.

– Za izgradnju vrtića predviđeno je oko 600.000 KM i radi se o izuzetno značajnoj investiciji koju će biti teško realizovati bez pomoći državnih institucija i donatora. Svjesni smo da vrtić radi u otežanim uslovima i zato je ovaj projekat među prioritetima – kazao je Dragosavljević i dodao da bi Opštinska uprava sufinansirala ovu investiciju.

Prvi vrtić u Srpcu osnovan je 1972. godine, a nakon katastrofalnih poplava koje su uništile ovaj objekat, preseljen je 1986. godine u krug “Itrisa”. Od tada do danas kroz ovu ustanovu je prošlo više hiljada mališana.

Pomoć stiže sa svih strana

S ciljem normalizacije rada vrtića Opštinska uprava je ove godine povećala sredstva u budžetu sa 359.000 na 389.000 KM, a Ministarstvo porodice, omladine i sporta je dalo 2.500 KM za kupovinu igračaka. Pomoć je prije nekoliko mjeseci pružilo i preduzeće “Sistem ekologika”, koje je doniralo dva klima-uređaja, a bračni par Danijel i Danijela Đurđević iz Srpca su poklonili pet stolova i 20 stolica.

 

Glas Srpske