LAKTAŠI, 29. aprila – Da bi pomogli svom prijatelju, koji je nakon teške povrede ostao potpuno nepokretan, grupa od pet momaka planira pješke od Laktaša poći sve do manastira Ostrog u Crnoj Gori.

Kako je za “Nezavisne novine” rekao Banjalučanin Vladimir Jovanić, sa svoja četiri prijatelja sutra planira krenuti na hodočašće do manastira Ostrog.

Ideja se, kako je Jovanić istakao, rodila prošle godine, kada je njegov kolega Dragan Savić predložio da njih dvojica, zajedno s prijateljima Gordanom Vasilićem, Predragom Stankovićem, Srđanom Stankovićem i Srđanom Gajićem, pođu put Ostroga, i to pješke.

Ustupljena fotografija

“Plan je da na Ostrog stignemo 12. maja, na dan Svetog Vasilija Ostroškog. Dok smo razrađivali plan pretpostavili smo da bi nam za ovo hodočašće trebalo oko 12 dana, te da svaki dan pređemo oko 40 kilometara”, rekao je Jovanić.

Kako je naveo, svoju ideju su podijelili sa sveštenikom Miroljubom Stankovićem iz Hrama Svete Trojice u Velikom Blašku, te ih je on posavjetovao da hodočašće posvete nekome.

“Nama je odmah svima na pamet pao naš prijatelj Aleksandar Milinović, koji je prije tri godine nažalost doživio nesreću, kada je nakon povrede vratne kičme ostao potpuno nepokretan”, kazao je Jovanić.

Dodao je da su tada odlučili da hodočašće do manastira Ostrog ima i taj dodatni cilj, a to je humanitarna pomoć za njihovog prijatelja.

“Hodaćemo pod sloganom ‘Za Acine korake’, taj slogan će nam biti ispisan na majicama koje ćemo nositi tokom hodočašća”, naveo je Jovanić, ističući da će pored toga nositi i pano na kojem su ispisali svoj slogan, kao i žiro račun na koji svi koji žele mogu da uplate donacije za pomoć njihovom prijatelju.

“Žiro račun za uplate u NLB banci je 562-099-81595846-22, za uplate u Intesa Sanpaolo banci je 154-505-99248764-67, a za inostrane uplate IBAN: BA395620998158973231, SWIFT BIC: RAZBBA22”, naveo je Jovanić, dodajući da je potrebno navesti da je primalac Jelena Milinković.

Ustupljena fotografija

Istakao je da je Aleksandar podržao ovo hodočašće i zahvalio im što su ovaj put posvetili njemu.

Da su hodočašće shvatili ozbiljno, svjedoči i činjenica da se za sam put aktivno spremaju još od novembra prošle godine.

“Nas trojica smo i inače sportski tipovi, dok se dvojica kolega ne bave sportom, ali su i oni aktivno počeli s treninzima. Tolika je bila želja i htjenje da smo se svi maksimalno potrudili i dali sve od sebe”, rekao je Jovanić.

Na putu do Ostroga će pješice preći oko 420 kilometara, a već su dogovorili i smještaj.

“Dogovorili smo da jednu noć provedemo i u manastiru Piva u Crnoj Gori”, rekao je ovaj Banjalučanina.

Ustupljena fotografija

Jovanić je, kako kaže, svjestan da će ovaj put biti i fizički, ali i psihički zahtjevan, ali da je najbitnije izdržati.

“Javiće se razna iskušenja. Razgovarali smo s momkom koji je već dva puta pješke išao u manastir Ostrog, on nam je rekao da su prva tri dana laka za preći, ali da problem nastaje već oko šestog ili sedmog dana. Mislim da je naša želja toliko velika da ne bi trebalo da imamo problema, a posebno jer je to za našeg prijatelja Aleksandra. Bićemo jedni drugima podrška na putu, neće biti rivalstva, dogovor je da svi zajedno stignemo u manastir”, zaključio je Jovanić za “Nezavisne”.

(nezavisne)