LAKTAŠI.1.februara- Najvažniji pomak u pregovorima o opštem kolektivnom ugovoru, jeste odluka da na svake četiri godine staža radnik u Srpskoj dobije jedan dan godišnjeg odmora. To su nakon višemjesečnog zastoja dogovorili Vlada, poslodavci i sindikat. Da li se u ovako započetoj rečenici osjeti dašak sarkazma, ostavljamo čitaocima da procjene sami.

Kako prenosi Aleternativna televizija, do sada se po jedan dan dobijao na svake tri godine pa je sindikat tražio da se to pravo sačuva. Poslodavci su pristajali na pet ali su se nakon maratonskih pregovora našli na pola puta.

“To znači da je prihvaćen na neki način prijedlog Vlade. Na četiri godine staža jedan dan dodatnog godišnjeg odmora. Naravno taj stav će naši partneri poslodavci i sindikat provjeriti na svojim organima. Nismo se uspjeli dogovoriti u vezi sa visinom regresa. Mi smo dogovorili više tačaka neke u cijelosti a neke sa velikim izgledima da na našem narednom sastanku i definitivno budu potvrđene”, kaže Anton Kasipović, potpredsjednik Vlade RS.

Osim godišnjeg odmora koji se tiče svih radnika, pala su i dva dogovora o pravima sindikalnih lidera. Uspjeli su da se izbore da ostane pet dana plaćenog odsustva u svrhu sindikalnog organizovanja.

Uvećanje plata sindikalnim liderima prebačeno je u već dogovorene granske ugovore. O minulom radu, regresu i zdravstvenoj zaštiti žena nije bilo dogovora, ali niko sa sastanka nije izašao nezadovoljan.

Nakon današnjeg sastanka u Vladi ponovo su ostala neusaglašena brojna pitanja koja se tiču novčanih davanja radnicima. Ipak lideri sindikata i poslodavaca odlučili su da ovaj put svađu ostave po strani pa se niko od njih nije obratio novinarima.

Zajednički stav ekonomsko-socijalnog savjeta pročitao je potpredsjednik Vlade i najavio da bi već za petnestak dana socijalni partneri mogli da postignu dogovor o ključnim pitanjima opšteg kolektivnog ugovora.

Osim minulog rada koji je Vlada već umanjila novim zakonom o platama, sve ostale odredbe iz Člana 8 koji se odnosi na primanja randika nisu usaglašene. Najjspornije su otpremnine, topli obrok, naknade za prevoz i regres koji se do sada plaćao u visini tri cijene rada utvrđene granskim ugovorima.

Sporna je ostala i zdravstvena zaštita žena. Dosadašnjim ugovorom poslodavac je bio dužan da ženama jednom godišnje o svom trošku obezbijedi pregled radi otklanjanja specifičnih ženskih bolesti.

Poslodavci predlažu da to pređe na teret Fonda zdravstva pa se čeka mišljenje Ministarstva zdravlja.

 

https://youtu.be/yzUJb1UMCMk

 

/ATV/