Republičke institucije pomoći će izgradnju srednjoškolskog centra u Laktašima sa šest miliona maraka, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predjedništva BiH, nakon posjete opštini Laktaši.

Izgradnja srednjoškolskog centra trebala bi početi u maju ili junu.

– Direkcija za puteve Republike Srpske izdvojiće za sanaciju magistralnog puta Klašnice – Gradiška 27 miliona maraka, kao i 17 miliona KM za put Klašnice – Prnjavor, kako bi se ti putevi rehabitovali, jer su iznijeli veliki teret tokom izgradnje auto-puteva – pojasnio je Dodik.

On je dodao da će republičke institucije učestvovati i u izgradnji dječijeg vrtića u Velikom Blašku sa 500.000 KM, a kompletna investicija iznosi 800.000 KM.

Sa rukovodstvom opštine razgovarano je i o tome da Laktaši uskoro dobiju status grada.

– Opština Laktaši će dobiti status grada do ljeta. Laktaši su po uplati PDV treća opština u Republici Srpskoj, i ispunjavaju uslove da postanu grad – poručio je Dodik.

Načelnik opštine Laktaši Miroslav Bojić naglasio je da je razgovorano sa fokusom o razvojnim planovima za Laktaše u oblasti saobraćaja, prosvjete, turizma, ali i rješavanju problema eksploatacije šljunka.

– Pri kraju je izrada projektne dokumentacije za zgradu srednjoškolskog centra koji će imati veliki značaj, budući da 1.200 djece iz ove opštine pohađa srednje škole u Banjaluci – istakao je Bojić.

Sastanku u zgradi Opštinske uprave prisustvovali su ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović, ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, ministar uprave i lokalne samouprave Senka Јujić, ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić, kao i direktor Јavnog preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” Dušan Topić i direktor preduzeća “Aerodromi Republike Srpske” Milan Račić.

RTRS