LAKTAŠI.28.januara- Varioci, bravari, vozači, radnici obučeni za rukovanje teškim mašinama, obućari i tekstilci, te stručnjaci iz oblasti informacionih tehnologija ove godine biće najtraženija zanimanja u Republici Srpskoj.

Prema riječima poslodavaca, oni koji imaju ili će tek da dobiju diplome iz ovih oblasti ne treba da strahuju hoće li uspjeti pronaći zaposlenje. Naprotiv, za njih ima posla napretek. Potrebno je samo da posjeduju znanje i određeni stepen radnog iskustva.

Rezultat slika za chef

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže da su gotovo svi poslodavci jednoglasni u tome koji su im radnici i više nego potrebni.

– Vozači nam već uveliko nedostaju. Mnogi su plaćenije poslove posljednjih godina našli u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj, gdje lako dobijaju radne dozvole – ističe Škrebić.

Osim vozača, poslodavcima su potrebni varioci, rukovaoci teškim mašinama i tekstilci. Poručuje da je o elektroinženjerima i IT stručnjacima suvišno i govoriti.

Prilikom zapošljavanja radnika u pomenutim oblastima najvažnije je, kako kaže Škrebić, da adekvatno mogu odgovoriti svim izazovima i obavezama.

S obzirom na to da će uskoro početi javne rasprave i izrade upisnih politika, i na fakultetima, i u srednjim školama u Srpskoj, Škrebić kaže da će nastojati da što više  promovišu potrebu tržišta rada za pomenutim deficitarnim zanimanjima.

– Lani smo uspjeli na Univerzitetu u Banjaluci prvi put da otvorimo smjer kožarstvo, jer je tih kadrova falilo. Ti studenti će, čim završe školovanje, moći da se zaposle – objašnjava Škrebić.

 

Za kvalitetnim elektroinženjerima u RS već odavno vlada ogromno interesovanje. Nažalost, oni mahom odmah poslije diplomiranja odlaze u inostranstvo, privučeni velikim platama i šansama za usavršavanje, zbog čega ovdašnje firme veoma teško uspijevaju doći do vrhunskih stručnjaka u ovoj oblasti.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci Branko Dokić potvrđuje da veliki broj domaćih firmi traži elektroinženjere, ali da ih nema dovoljno. Dokić kao primjer navodi Istraživačko-razvojni institut RT-RK čije je sjedište na ovom fakultetu. Institut zapošljava oko 80 inženjera i trenutno im je potrebno još 120, a do kraja 2018. godine primiće dodatnih 200.

U banjalučkoj IT kompaniji “Lanako” kažu da u ovoj godini planiraju da zaposle 50 visokoobrazovanih radnika IT struke i ostalih profila.

– Kod nas je konkurs otvoren svih 365 dana u godini, jer prilikom procesa selekcije nemamo dovoljan broj kandidata – naglašavaju u ovoj kompaniji.

Rezultat slika za computer assistent

Zavod za zapošljavanje RS tokom prošle godine objavio je 2.974 oglasa na internetu, gdje je ponuđeno 9.146 slobodnih radnih mjesta, a među kojima su najtraženiji bili prosvjetni radnici.

Da posla ima za zantalije, u Opštini Laktaši,  svjedoče i konkursi za radna mjesta vozača, kuhara, i ostalih sličnih zanata, u firmama poput “Kolektora”,  “Veteksa”, “Termoklime” i drugih preduzeća koja rade na području naše opštine.

Posjete

Internet portal Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u prošloj godini zabilježio je više od milion posjeta, što je za oko osam odsto više u odnosu na 2015. godinu. Na stranici su se do sada registrovala 332 poslodavca koji su time stekli mogućnost besplatnog objavljivanja oglasa za slobodna radna mjesta.

 

/Glas Srpske/