Poslodavci koji zapošljavaju najviše radnika sve više se odlučuju na stroga pravila kada je reč o vakcinaciji zaposlenih

Kovid Covid Korona Virus Vakcina Vaccine

Foto: Shutterstock

Zaposleni Sitigrupe u SAD koji nisu vakcinisani protiv kovida 19, do 14. januara biće stavljeni na neplaćeno odsustvo. Zatim, krajem meseca oni će biti otpušteni, osim ako im se ne odobri izuzeće.

Ova američka banka je u oktobru objavila svoj plan za nametanje novih pravila za vakcinisanje i sada postaje prva velika institucija koja sledi politiku nametanja vakcinacije.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada se finansijska industrija bori s time kako sigurno vratiti radnike u kancelarije i vratiti se uobičajenom poslovanju s obzirom na to da se nova varijanta omikron nezaustavljivo širi.

Druge velike banke, uključujući Goldman saks (GS), Morgan Stenli (MS) i Džej-Pi Morgan Čejs (JPM), rekle su nekim nevakcinisanim zaposlenima da rade od kuće, ali nijedna još nije otišla tako daleko da bi krenula u otpuštanja.

Dok je Sitigrup prva banka sa Volstrita koja sprovodi obveznu vakcinaciju, nekolicina drugih velikih američkih kompanija uvela je pravila “bez vakcine, bez posla”, uključujući Gugl i Junajted erlajns.

I Amazon skraćuje plaćeno odsustvo

Ta kompanija skaćuje svoju politiku izolacije Covid-19 na sedam dana sa 10, što je ukupno do 40 sati plaćenog odsustva.

Promena politike stupa na snagu odmah i primenjuje se na sve zaposlene u SAD, bez obzira na status vakcinacije.

Smanjenje plaćenog odsustva odgovara novom skraćenom periodu izolacije koji preporučuju Centri za kontrolu i prevenciju bolesti, saopštila je kompanija.

Ranije ove nedelje, Volmart je objavio da smanjuje plaćeno odsustvo u vezi sa pandemijom na jednu nedelju.

Valmart i Amazon su inače dva najveća privatna poslodavca u SAD-u.

(Telegraf Biznis)