BANJALUKA, 08. avgusta – U koritu Vrbasa, nadomak Banjaluke, pronađen je dugi srednjovekovni mač.

Našli su ga sasvim slučajno ronioci RК BUК iz Banjaluke, a ubrzo je ustanovljeno da je pronalazak jednoiporučnog ili bastardnog mača, po svemu sudeći, značajno arheološko otkriće, piše portal eKapija.

mač

Naime, na teritoriji grada Banjaluka, u proteklih skoro devedeset godina, pronađen samo jedan srednjovekovni mač i to dosta oštećen, a koji se danas čuva u Zbirci srednjovekovnog oružja i oklopa Muzeja RS.

Struka je na osnovu tipološke analize sečiva, nakrsnice i jabučice mača, brzo ustanovila da je pronađeni mač korišten u razdoblju od zadnje četvrtine 13. do prve polovine 15. veka.

Takođe su zaključili da su ovakvi mačevi na našim prostorima relativno retki, zbog čega je njegovo spasavanje i konzervacija od prioritetnog značaja, kako za Muzej, tako i za Grad, saopšteno je iz Muzeja RS.

Stoga je osmišljen zajednički projekat istoričara, arheologa i ronilaca, nazvan “Vrbaski mač u kamenu”.

Prvi deo plana je u fazi realizacije – ronioci prolaze kurs arheologije, arheolozi kurs ronjenja.

Ana Ćurić, viši stručni saradnik biolog Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa Republike Srpske, kao već iskusan ronilac, već je prošla kurs Priobalne i podvodne arheologije organizovan od strane Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru i stekla veštine i iskustvo o vrstama podvodnih nalazišta i metodama datiranja, podvodnim nalazima, 2D dokumentovanjem, te praktičnim delom – crtanje pod vodom i na kopnu, dok je Ivana Pandžić iz Muzeja RS prvi arheolog koji je stekao veštine ronjenja

vrbas

Reka, Vrbas, Foto: Printscreen

Nakon što obuke završe i drugi učesnici projekta, pistupilo bi se vađenju mača.

Кako je mač doslovno zaboden u kamen, potrebno je pod vodom da se izvede tehničko odvajanje kamena/stene oko mača, jer se mač treba izvući zajedno sa delom kamena/stene.

 

Telegraf.rs