LAKTAŠI, 24. februara – Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske pozvalo je građane da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala, prilikom uređenja imanja, obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati.

Prema podacima MUP-a samo u posljednjih pet dana na području Srpske evidentirano je 12 požara na otvorenom, prilikom čega je život izgubila jedna osoba u Kotor Varoši.

Iz MUP-a podsjećaju da je Zakonom o zaštiti od požara koji je stupio na snagu u novembru 2019. godine kao jedna od obaveznih mjera zaštite zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

– Ovim zakonom definisana je novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM za prekršaj fizičkog lica koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ne preduzme sve neophodne radnje u cilju sprečavanja širenja vatre – navodi se u saopštenju MUP-a.

Dodaje se da su nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja česti uzroci požara, a s obzirom da u narednom periodu predstoji proljećno krčenje i uređenje poljoprivrednog zemljišta, posebnu opasnost predstavlja nekontrolisano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada.

– Pozivaju se građani da nakon spaljivanja ugase ostatke nesagorene materije, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja i požara – navode iz MUP-a.

Naglašavaju da je slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112.

– Pozivamo građane, poljoprivrednike i šumske radnike da se pridržavaju zakonskih odredaba, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora i ne uništavaju prirodu, jer mala nepažnja može imati velike posljedice – ističe se u saopštenju.

Iz MUP-a najavljuju da će u okviru svojih ovlaštenja preduzimati zakonom propisane mjere protiv osoba koje su izazvale požar i time ugrozile živote i zdravlje ljudi i pričinile materijalnu štetu.

Glas Srpske