Školska godina u Srbiji počeće 1. septembra u svim školama intoniranjem ili izvođenjem državne himne “Bože pravde”, prvi put u istoriji, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Branko Ružić.
Đaci - Foto: RTRS

ĐaciFoto: RTRS

– Prvi put u istoriji to činimo i važno je da kao građani poštujemo svoju zastavu, grb i himnu i time na najlepši mogući način čuvamo svoj identitet – rekao je Ružić za “Večernje novosti”.

Ružić je rekao da Nacrt zakona o udžbenicima, koji će omogućiti da udžbenike od nacionalnog značaja, srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju izdaje državni Zavod za udžbenike, čeka na dalje konsultacije sa kabinetom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je bio inicijator ove ideje, ali i sa kabinetom premijera Ane Brnabić, koja se stara o primjeni državne politike.

On je naveo da je u planu da do 15. septembra, kada se obilježava Dan srpskog jedinstva, u Skupštini Srbije usvoji Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličnog pisma koji će pred narodnim poslanicima predstaviti ministar kulture Maja Gojković.

Ružić je primjetio da je to dobar i prirodan, kako simbolički, tako i suštinski uvod u približavanje novom Zakonu o udžbenicima.

– Naša regulativa je izričita u tom kontekstu i obrazovanje počiva na srpskom jeziku i ćirilici. Ćirilica je prvo pismo koje učenici uče i programima je utvrđeno da se pismeni zadatak, po pravilu, piše ćirilicom. U narednom periodu ćemo uložiti napor da primena postojećih zakona i podzakonskih akata bude vidljivija – naveo je Ružić.

On je rekao da bi svi članovi Kriznog štaba za borbu protiv epidemije virusa korone voljeli da djeca sve vrijeme pohađaju nastavu u školama, ali da će Ministarstvo pratiti situaciju i odluke prilagođavati prema potrebama.

Ružić je pojasnio da je za sprovođenje modela održavanja nastave koji podrazumijeva tri zone – zelenu, žutu i crvenu, odnosno određivanje kada neka škola iz jedne zone prelazi u drugu, odgovoran posebno formiran stručni tim sastavljen od predstavnika Instituta “Batut” i Ministarstva prosvete, koji se već duže vreme bavi koordiniranjem i praćenjem situacije u školama širom Srbije.

On je istakao da je prva odluka stručnog tima bila da svi krenu na neposrednu nastavu, osim srednjih škola u 15 opština i gradova koji će biti u kombinovanom modelu, i srednjih škola u Tutinu, gdje će se izvoditi onlajn nastava.

RTRS