LAKTAŠI, 15. jula – Višegodišnji vapaji poljoprivrednika u Lijevče polju zbog nemogućnosti plasmana proizvoda, napokon će biti uvaženi, a rješenje pronađeno u otvranju otkupnih centara, obećao je resorni ministar Boris Pašalić, tokom nedavne posjete opštini Srbac.

Vlada Republike Srpske tražiće način da obezbijedi distributivni ili otkupni centar za poljoprivredne proizvode iz srbačke opštine te šireg područja Lijevča polja, precizirao je ministar Pašalić tokom razgovora sa poljoprivrednicima u Kukuljama, jednom od najvećih lijevčanskih sela.

-Evidentan je problem plaSmana, na šta poljoprivrednici opravdano ukazuju godinama. Otkupni odnosno distributivni centar je prvi korak koji će zadovoljiti potrebe poljoprivrednika i utemeljiti dobru praksu koju zahtijeva tržište – naglasio je ministar Pašalić, rekavši da je zadovoljan sektorom povrtarstva u Srpcu te da rješenje na kojima insistiraju proizvođači ne treba odlagati nego u što kraćem roku pristupi njegovoj realizaciji.

Da bi imali standardizovan nastup na tržištu, potrebno je da roba bude adekvatno upakovana i označena. To je moguće riješiti upravo u okviru otkupnih i distributivnih centara – rekao je ministar Pašalić za Srpskainfo.

Ohrabrujuće je, kazao je on,  jer imamo sve više mladih proizvođača opredijeljenih za život i rad u selu. Oni primarno uvode nove tehnologije u svoju proizvodnju, što naravno uključuje i plasman u skladu sa novim standardima.

Poljoprivredni proizvođač iz Kukulja Radojica Vidović, koji se godinama bavi ratarskom i povrtarskom proizvodnjom, rekao je da se u ovom selu 60 odsto poljoprivrednika bavi povrtarstvom, ali da su suočeni sa problemom skladištenja proizvoda.

– Nama je neophodna podrška institucija Republike Srpske, upravo u smislu izgradnje otkupnog centra sa većim skladištem, hladnjačom i drugim uslovima čuvanja, sortiranja, pakovanja i plasmana. Ovako smo prinuđeni robu davati po bagatelnim cijenama, uglavnom na pijacama u regionu koje ne mogu zadovoljiti naše potrebe – rekao je Vidović, inače predsjednik Mjesne zajednice Kukulje.

On je najavio da će tokom jula biti registrovano Udruženje poljoprivrednih proizvođača opštine Srbac, koje će u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede te Ministarstvom finansija Republike Srpske tražiti konkretna i efikasna rješenja za navedene probleme. Primarni zadatak, kazao je Vidović, biće formiranje otkupnog centra.

Šansu za bolju perspektivu otvaranjem otkupnih centar vide i lijevčanski malinari.

Jedan od njih, Dragiša Knežević iz srbačkog sela Ilićani smatra da će siguran otkup i garantovane cijene bitno uticati na povećanje proizvodnje.

Knežević, se petu godinu bavi malinarstvom na površini od dva hektara.

– Posljednjih nekoliko godina bilo je problema sa niskom otkupnom cenom i gotovo da nisam imao nikakvu zaradu, a ove godine očekujem da će to biti mnogo bolje – rekao je Knežević, koji posjeduje skladišni prostor i hladnjaču za otkup šumskih plodova i proizvoda izgrađenu po savremenim propisima.

Ministar Boris Pašalić kaže da se u posljednje tri godine stanje u malinarstvu Srpske popravlja jer su otkupne cijene dostigle tri KM. On je kazao da Republika Srpska proizvodi šest puta više maline od potreba RS.

– Svi proizvođači maline mogu da računaju na podršku resornog ministarstva za kapitalne investicije, opremu, mehanizaciju i podizanje novog zasada – rekao je Pašalić.

Inače, na području srbačke opštine postoji 25 proizvođača maline organizovanih putem udruženja  “Rubus organika”.

Pomoć Ministarstva finansija

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović koja je u Srpcu boravila zajedno sa ministrom Borisom Pašalićem, naglasila je tokom razgovora sa poljoprivrednicima da je Vlada Republike Srpske izradila garantni program za pomoć privrednicima u obezbjeđivanju novca za likvidnost i nabavku novih tehnologija.

Dobar rod pšenice

Žetva pšenice počela je u Lijevče polju. Resorni ministar Boris Pašalić kaže da prvi podaci pokazuju da su prinosi solidni.

– Rod pšenice se u prosjeku kreće od 5,5 do sedam tona po hektaru, a ječma, čija je žetva okončana, sedam tona – kazao je Pašalić.

Da za sada sve ide na ruku ratarima, ističe i predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković.

– Ukoliko ne bude kiše, možemo očekivati zavidne prinose i zadovoljavajući kvalitet koji bi pekarima omogućio kvalitetnu sirovinu – navodi Marinković.

Dodaje da još nema nagovještaja o visini otkupne cijene ali da očekuju da ona bude formirana u rasponu od 0,32 do 0,35 KM po kilogramu.

Srpskainfo