Nakon završetka Pravnog fakulteta Jovana Šnjegota nije uspjela da pronađe posao u struci, ali to je nije odvuklo od njenog životnog poziva, te je došla na ideju da na društvenoj mreži “Instagram” dijeli pravne savjete i pomoć stanovnicima širom Srpske, pa čak i regiona.

Na pitanja iz različitih oblasti prava ova mlada žena iz Mrčevaca nadomak Laktaša odgovara besplatno, ali sa velikim žarom i ljubavlju prema ovoj profesiji. Na ideju da pokrene profil pod nazivom “Pitaj pravnika” došla je, kako kaže, zbog straha od pomisli da će zaboraviti sve što je naučila tokom studija.

“Nije jednostavno kada ne radite u struci, neminovno je da zaboravljate ono što ste učili. Sinulo mi je da na ovaj način mogu ponavljati gradivo i sve to prezentovati pratiocima”, kazala je Šnjegota, koja je zaposlena u jednoj fabrici.

Šnjegota je za “Glas Srpske” ispričala da je otvaranjem “Instagram” profila ljudima htjela da približi pravne pojmove i razriješi nedoumice koje su samo na prvi pogled komplikovane. Objasnila je da su sadržaji na stranici namijenjeni studentima, pripravnicima, kolegama, ali i onima koji nemaju nikakvog doticaja sa pravom.

“Osnovni cilj postojanja ove stranice je da ljudima ponudim odgovor na pitanja koja ih muče, pojasnim nejasne stvari ili da ih uputim na pravu adresu, gdje će pronaći neophodne informacije. Svrha profila je još i dijeljenje znanja, jer smatram da je ono kao i sreća, kad se dijeli, uvećava se”, kazala je Šnjegota.

Sve što se nalazi na profilu, od postavke pa do dizajna i sadržaja objava, Jovana radi sama. Inspiraciju, kako kaže, pronalazi u pitanjima koja svakodnevno dobija od pratilaca.

“Najviše dobijam pitanja iz oblasti radno-pravnih odnosa, što je ujedno i moja omiljena oblast prava. Zaista ljudi imaju toliko nejasnoća i problema u odnosu radnik – poslodavac”, kazala je Šnjegota.

Priča da se, kada je prije više od godinu pokrenula stranicu, nije nadala ogromnom uspjehu, prenosi GlasSrpske.

“Nisam ni slutila da će interesovanje biti ovoliko. Iskreno, plašila sam se da će biti dosadno i trudila sam se da pronađem jednostavniji način da ljudima predstavim nešto komplikovanije stvari i stvarno nisam očekivala ovoliki odjek”, kazala je ona.

Jedan od mnogobrojnih koji su se Jovani obratili za pomoć je i Prijedorčanin Slobodan Zec kojem je profil “Pitaj pravnika” bio od koristi prilikom otvaranja firme.

“Tražene informacije sam lakše razumio na ovom profilu nego od zaposlenih u jedinici lokalne samouprave. Smatram da je takav vid komunikacije veoma koristan”, rekao je Zec.

I Miljan Rikalo iz Trebinja je ispričao za “Glas” svoje iskustvo u vezi sa ovim profilom, koji je počeo pratiti kada je odrađivao pripravnički staž u preduzeću u kojem nije imao mentora.

“Riješio sam brojne nedoumice, a posebno u vezi sa vrstama ugovora, razlikama između ugovora o radu i ugovora o djelu, noćnom radu i slično. Profil “Pitaj pravnika” i njegov autor su mi bili mentori u mom radu”, kazao je Rikalo.

Jovana Šnjegota je kazala da nije dobila nijednu negativnu reakciju u vezi sa svojim radom na “Instagramu”.

“Dobijam toliko lijepih povratnih informacija. Skoro mi se javila jedna gospođa iz Novog Sada, koja je advokat, i rekla mi da bi me zaposlila da sam bliže. Javljaju mi se kolege koje imaju godina radnog staža koliko ja imam godina života i sve su samo pozitivne reakcije”, kazala je Šnjegota.