LAKTAŠI, 3. aprila – Politička trgovina u Narodnoj skupštini Republike Srpske, odnosno prelazak poslanika iz jedne u drugu stranku, dobila je dvije nove epizode.


U glavnim ulogama – narodni poslanici Aleksandar Trninić iz Laktaša i Kostadin Vasić iz Zvornika.

Naime, u “preletački voz” ovoga puta prvi se ukrcao Trninić, koji je nakon više mjeseci kao nezavisni opozicioni poslanik odlučio da svoj politički angažman nastavi u vlasti, tačnije Ujedinjenoj Srpskoj (US), zbog čega je nagrađen, i to ni manje ni više nego imenovanjem za predsjednika Kluba poslanika u NS RS, čime je sa tog mjesta smijenio upravo pomenutog Kostadina Vasića.

Trninić dok je bio član SDS

Ovakav epilog se očigledno nije dopao Vasiću, pa je ekspresno stigla informacija da će on dalji politički put nastaviti u Narodnoj partiji Srpske (NPS – Darko Banjac).

Ali, ovo nije ni početak ni kraj priče o ovoj dvojici narodnih poslanika…

Prije nego što ih je zamalo spojila Ujedinjena Srpska, Vasić i Trninić imali su jedan zajednički činilac kada je u pitanju Narodna skupština, a to je SDS.

Trninić iz vremena dok je bio u dresu Selakovog SPS-a

Obojica su bila poslanici ove stranke, ali su je napustili. Vasić je to uradio 2018. godine, kada je prešao u US, dok je Trninić na listi SDS-a izabran za narodnog poslanika na izborima 2022. godine.

Trninić u dresu NF Jelene Trivić 

Trninić je bio odbornik SDS u SO Laktaši, ali napušta SDS i ide u Selakovu SPS. Potom se ponovo vraća u SDS i u maju 2023. godine, osam mjeseci nakon izbora napušta ponovo SDS i pridružuje se Jeleni Trivić i Narodnom frontu. Međutim, svega dva mjeseca kasnije Trninić odustaje od te ideje.

“Mogu reći da u NS RS ostajem opoziciono nastrojen”, kazao je Trninić u julu 2023.

A onda, gle čuda, nakon osam mjeseci, Trninić se pridružuje Ujedinjenoj Srpskoj.

Trenutno kod Stevandića…

Ovi primjeri samo su niz katastrofalne i nekažnjive prakse koja karakteriše najviši zakonodavni dom u Republici Srpskoj.

Od tada, u NS RS bile su desetine ovih primjera… Praksa se, nažalost, prenijela i na lokalne zajednice, pa je teško pobrojati koliko je preletača u Republici Srpskoj.

Stefan Ličina, politikolog, potvrđuje da preletači idu iz stranke u stranku isključivo zbog ličnog interesa.

“Nosilac mandata nije ni pojedinac, ni politička partija ili lista, već su to birači. Birači povjeravaju svoj glas pojedincu i/ili partiji da zastupaju njihove interese”, podsjeća nas Ličina, šta je po pravilu politička teorija, ali je i sam svjestan koliko se to ne poštuje.