LAKTAŠI, 19. novembra – Dosta toga smo pisali ovih dana, šta se desilo sa našim narodom i običajima koji su generalno potpuno iskrivili izvornu veru. Slave su postale sve, samo ne slave.

101733_slava_ls

Da li ste znali da kolač služi kao mali trud domaćina prema svetitelju, on se osveštava i tada se molimo za zdravlje svih koji učiniše gozbu svetitelju, za sve ukućane u tom domu, za sve koji slave svetitelja. Nemojte to zanemariti. Hrišćanima su svi živi, pa se se tako za usnule molimo „žitom“, ono prvo proklija i zato ima simboliku vaskrsenja. Dakle žito je za sve naše usnule pretke. Ne treba žito recimo Arhangelu Mihailu, niti se žito posvećuje svetitelju, već i to služi nama. Ko razume shvatiće, ko neće radiće kako je radio i radiće nepravilno.

Budite odgovorni prema svojoj slavi i zaštitniku koji čuva vaš dom. Tako je bar po verovanju. Jedna zanimljiva stvar je da se naši ljudi uglavnom vade na to „pa meni je moj deda to ostavio“, deka nije znao, nije imao gde da nauči. Zamislite lekara koji upalu pluća leči kao onaj iz 1934. godine. Nije vera napredovala kao medicina, ali istine o veri su mnogo dostupnije svima, pogledajte koliko toga samo na internetu možete pronaći, kamoli u pisanom izdanju.

Slava jeste kolač, žito i sveća. Gozba je svakako lepa stvar, ali ako se ne pretvori u „pirovanje“. Onda sve to nema smisla. Na kraju, srećan slava svima koji je slavite. Budimo mudri, poštavanje i čast iznad svega.

Izvor: beogradskiportal.rs


Novum
Novum
Novum
Novum