LAKTAŠI, 23. jula- Nemoguće je da firma ima 200 radnika, a da 98 odsto njih prima najnižu platu. Svi znamo da to nije u redu, poručuju sindikalci koji traže da se promijeni kompletan sistem plata u Srpskoj.

Za sve radnike PRAVIČAN SISTEM PLATA: Sindikat traži zakonske izmjene
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Poslodavci putem svojih internih akata ili Ugovora o radu, utvrđuju visinu plate direktno sa radnikom, jedan na jedan i to uglavnom iznos najniže plate ili neznatno iznad minimalca bez obzira da li se radi o nekvalifikovanom, kvalifikovanom radniku, srednjoj ili viskoj stručnoj spremi. Zbog toga su plate u Srpskoj tako niske, upozoravaju u Savezu sidnikata RS, a kontrolni organi nemaju osnov da sankcionišu poslodavca jer ne postoje propisi koji to na dobar način regulišu.

Savez će zato tražiti da se kroz izmjene ili donošenje novih zakonskih propisa utvrdi drugačiji, pravičan, sistem plata za sve radnike u Srpskoj.

Prije svega, da se plate regulišu isključivo zakonom i kolektivnim ugovorom, a ne internim aktima poslodavaca i ugovorom o radu, kao što je trenutno slučaj.

Zalažu se da se na iznos najniže plate dodaju sva uvećanja, naknade i ostala primanja, te utvrdi donja granica plata – polazni koeficijenti po stručnim spremama, propisani aktom o sistematizaciji poslova i radnih zadataka za svako radno mjesto. Minimum prava mora biti jednak za sve, i u javnom i u privatnom sektoru.

Sa ovim zahtjevom su, kažu, već upoznali Vladu RS, a krajem avgusta uputiće i zvaničan dopis.

– Naša ambicija jeste da se utvrdi minimalna plata za svako radno mjesto, koje je potrebno poslodavcu, u skladu sa stručnom spremom. Najniža plata treba da se isplaćuje nekvalifikovanom radniku za najjednostavniji posao, a kvalifikovani radnik u startu da ima dve najniže plate i da, naravno, u zavisnosti od njegovih rezultata i moći poslodavca, može dobiti i mnogo više – precizira za Srpskainfo predsjednica Saveza Ranka Mišić.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Dio Rezolucije o sistemu plata već je ugrađen u program ekonomskih reformi i rada Vlade, kojoj ovo treba da bude prioritet, smatra Mišićeva.

– Znamo da je ovo težak posao, da će biti dosta oponiranja od strane jednog broja poslodavaca, ni Vlada neće glatko sve do kraja ispratiti. Biće potrebno puno jakih argumenata i što manje pristrasnosti, ali kada riješite sistem plata u zemlji, riješili ste krupno pitanje koje bitno utiče na smanjenje sive ekonomije, zloupotrebu poreskog sistema i briše mogućnost da radnika možete platiti koliko hoćete – kaže predsjednica Saveza, uz napomenu da radnici trenutno nemaju motiva da ostanu u zemlji jer ih sistem ne štiti.

Iz Unije udruženja poslodavaca RS kratko poručuju da Savez sindikata nije reprezentativan da na bilo koji način uređuje plate u privatnom sektoru.

– Savez sindikata se dominantno interesuje za plate u javnom sektoru, koje su uređene zakonima i kolektivnim ugovorima. Smatramo da se radi o organizaciji koja duži niz godina ima dekadentne politike koje nisu prilagođene tržišnim pricnipima delovanja naše ekonomije i takve inicijative smatramo neprimjerenim u ovom trenutku – izjavio je direktor Unije Saša Aćić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Precizira da se plate u privredi utvrđuju prema tržišnim principima i na bazi produktivnosti.

– Kroz poreska rasterećenja i odricanja dijela kapitala poslodavaca u protekle dvije i po godine, došlo je do povećanja prosječne plate za 12 odsto i možemo reći da je realno standard građana porastao za desetak odsto – zaključuje Aćić.

MINIMALAC

Najniža plata bi trebalo da se isplaćuje za najjednostavniji rad, za koji nije potrebna nikakva kvalifikacija. To je osnovna plata za 40-časovnu radnu sedmicu, a na minimalac ide i vaš prekovremeni i minuli rad, imate pravo na topli obrok, naknadu za prevoz. Međutim, ima poslodavaca koji isplate najnižu platu, a zaposleni radi 50 časova u sedmici i ne obračunaju mu ni minuli rad, ističe Ranka Mišić.

Srpskainfo