LAKTAŠI, 26. decembra – Na području Laktaša od velikih poplava u maju 2014. godine do danas investirano je ukupno 4.935.579,76 konvertibilnih maraka sa PDV-om za mjere zaštite od poplava, navedeno je u biltenu “Voda Srpske“.


Najznačajnije realizovane mjere u proteklom periodu su zaštita lijeve obale rijeke Vrbas – južni meander, zatim izgradnja obaloutvrde na rijeci Vrbas i sanacija dijela rijeke Turjanice u svrhu zaštite od poplava naselja i poljoprivrednog zemljišta, stoji u biltenu.

Kako su dodali iz “Voda Srpske“ finansijska sredstva za ove mjere obezbijedila je Vlada Republike Srpske iz Fonda solidarnosti Srpske i putem kredita Еvropske investicione banke za projekat “Hitna pomoć i zaštita od poplava u Republici Srpskoj“.

Iz Fonda solidarnosti Srpkse za izgradnju obalotvrde na rijeci Vrbas izdvojeno je 323.431 KM.

Takođe, sredstvima iz Fonda solidarnosti urađena je i sanacija korita Mahovljanske rijeke, intervencija na uskim grlima, vrijednosti 49.932 KM, sanacija dijela rijeke Turjanice u svrhu zaštite od poplava na području Klašnica, vrijednosti 248.194 KM i sanacija ušća rijeke Turjanice u rijeku Vrbas, vrijednosti 13.373 KM.

Iz kredita Еvropske investicione banke kroz projekat “Hitna pomoć i zaštita od poplava u Republici Srpskoj” finansirana je zaštita lijeve obale rijeke Vrbas – južni meander, vrijednosti 4.288.647 KM.

Iz sredstava “Voda Srpske” je na području Laktaša finansirana mjere izgradnje gornjeg stabilizacionog sloja na postojećoj obaloutvrdi rijeke Vrbas u mjesnoj zajednici Trn, vrijednosti 12.000 KM.