LAKTAŠI, 23. novembra – Vraćanje dela uplaćene premije osiguranja na račune osiguranika ili u gotovini, plaćanje tehničkih pregleda za vozila osiguranika, izdavanje bonova za gorivo osiguranicima, plaćanje reklama na vozilu osiguranicima…

Foto: Shutterstock

Ovo su samo neki od nelegalnih popusta koje su davale određene osiguravajuće kuće osiguranicima prilikom osiguranja vozila, odnosno prilikom sklapanja ugovora o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila.

Rezultat je bila pretnja da pojedine osiguravajuće kuće nemaju dovoljno novca u tehničkim rezervama, odnosno za isplatu odštete osiguranicima.

Taj problem je prepoznala i Agencija za osiguranje RS, koja je donela dokument „Smernice za postupanja društava za osiguranje koja posluju na tržištu osiguranja RS prilikom zaključivanja ugovora o osiguranju od odgovornosti za motorna vozila“.

Paprene kazne

Pravila su stupila na snagu 1. novembra i njima je davanje bilo kakvih popusta prilikom zaključivanja ugovora u osiguranju od odgovornosti za vozila strogo zabranjeno. Propisane su kazne i do 200.000 konvertibilnih maraka.

– Osiguranje vozila od odgovornosti je obavezno osiguranje, a zakonom su propisane tarife. Dakle, ne mogu se davati nikakvi popusti – objašnjava predsednik Udruženja društava za osiguranje Milomir Durmić.

On potvrđuje da su problemi na tržištu u poslednje vreme eskalirali zbog čega se regulator morao umešati.

– Utvrđeno je da bi u skorije vreme mogli biti ugroženi interesi osiguranika, jer su pojedina osiguravajuća društva počela da nasumično daju vantarifne popuste. Bez kontrole bi celo tržište osiguranja bilo ugroženo. Na kraju bi svi osiguranici pretrpeli štetu tako što ne bi mogli da se naplate u slučaju pričinjene štete u saobraćaju – ističe Durmić.

Analiza tržišta

Kaže da se, po dogovoru, svaki četvrtak održavaju sastanci nadležnih, koji analiziraju stanje na tržištu.

– Od 1. novembra, od kada su na snazi Smernice, nije bilo neregularnosti na tržištu, odnosno svi su poštovali propisano – dodaje Durmić.

Na konstataciju da su se neki osiguranici požalili kako im je registracija auta poskupela i do 100 maraka zbog “skupljeg” osiguranja, odnosno poštivanja propisa, Durmić kaže da to ne može biti tačno.

– Prosečna cena registracije vozila je oko 500 KM, od čega je polisa osiguranja oko 250 KM – kaže predsednik Udruženja društava za osiguranje RS.

Pogodnosti

U Agenciji za osiguranje kažu da je na tržištu osiguranja RS bila prisutna nedozvoljena praksa, koju su i ranije sankcionisali i zabranjivali. Ta praksa se, kako potvrđuju, ogledala u davanju različitih neposrednih i posrednih pogodnosti osiguranicima prilikom zaključivanja ugovora o osiguranju od odgovornosti za vozila.

– Reč je o posrednom umanjenju obračunate premije osiguranja, odnosno davanju popusta suprotno propisanom načinu obračuna premije osiguranja ili obavljanju transfera novca na druga pravna i fizička lica preko kojih je isplaćivan novac osiguranicima ili isplati novca posrednicima u osiguranju koji nemaju karakter provizije – navode u Agenciji za osiguranje RS.

Rizik nelikvidnosti

Devijantne prakse u osiguranju od odgovornosti za vozila uzrok su, kako su upozorili u Agenciji za osiguranje, povećanja troškova režijskog dodatka čime su društva za osiguranje izložena riziku nesolventnosti i nelikvidnosti.

– Javljaju se negativne posledice po osobe koje imaju pravo na osiguravajuće pokriće i naknadu iz osiguranja, te dobrobit i stabilnost industrije RS – upozio je regulator.

Na 105.315 vozila 25 osiguravajućih kuća

U trećem tromesečju 2017. u Republici Srpskoj registrovano je ukupno 105.315 vozila, što je za 15,8 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

Od ukupnog broja registrovanih vozila 81,7 odsto odnosi se na putničke automobile, 11,4 odsto na teretna, četiri odsto na priključna vozila, a 2,9 odsto na ostale kategorije vozila.

Istovremeno, u RS je registrovano 14 osiguravajućih kuća plus 11 društava iz Federacije koji imaju filijale u Srpskoj.

 

/Blic/