BEOGRAD, 27. aprila –  Ministarstvo poljoprivrede Srbije saopštilo je danas da je zabranjen uvoz i promet svih pošiljki hrane životinjskog porijekla iz Mađarske zbog pojave prvog slučaja afričke kuge svinja kod divljih svinja u toj zemlji i povećanog rizika od unošenja bolesti u Srbiju.

meso
U saopštenju je navedeno da će u narednom periodu biti preduzeto više zakonom propisanih mjera od kojih je trenutno najznačajnija potpuna kontrola unošenja hrane životinjskog porijekla iz Mađarske.

“Ova mjera će se sprovoditi u saradnji Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – posebno granične veterinarske inspekcije i veterinarske inspekcije sa Upravom carina i Upravom granične policije”, dodaje se u saopštenju.

Precizirano je da će Veterinarska inspekcija vršiti pojačan nadzor nad prometom hrane životinjskog porijekla na svim mjestima na kojima se uobičajeno obavlja promet ove vrste hrane i da će biti skrenuta pažnja potrošačima da ne kupuju hranu životinjskog porijekla na mjestima koja nisu pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije.

Istovremeno je vlasnicima svinja skrenuta pažnja da je, radi sprečavanja pojave bolesti, najvažnije spriječiti bilo kakav kontakt sa divljim svinjama, što se posebno odnosi na lovce, ljubitelje prirode i druga lica koja posjećuju lovišta ili prirodu u državama u kojima ima zaraženih svinja.

 

Srna