BANJA LUKA, 03. februara – Gradske vlasti u Banjaluci zabranile su od danas obuku kandidata za vozače u centru grada i na drugim važnijim pravcima u vrijeme najgušćeg saobraćaja, s ciljem sprečavanja gužvi.
Autoskola-696x463

Zabrana se odnosi isključivo na vrijeme najvećih zagušenja u saobraćaju, odnosno od 7.30 do 8.30 časova i između 15.00 i 17.00 časova, saopšteno je iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Prema naredbi, u Aleji Svetog Save i Ulici kralja Petra Prvog Karađorđevića, ubuduće je zabranjeno obučavanje i ispitivanje kandidata za vozače, u vremenu od 7.30 do 8.30 i od 15.00 do 17.00 časova, a koje predstavlja časove u kojima se pojavljuju najveća saobraćajna opterećenja.

Naredbom su utvrđene ulice u centralnoj zoni urbanog područja grada gdje je zabranjena obuka i ispitivanje kandidata za vozače, kao i ulice u kojima se nalaze Centar urgentne medicine i Služba hitne pomoći, čime se želi izbjeći mogućnost da se zbog obuke kandidata usporavaju vozila Hitne pomoći.

I na javnim parkiralištima na kojima je uvedena naplata parkiranja, takođe je zabranjena obuka i ispitivanje kandidata.

U Odjeljenju podsjećaju da na području grada postoji dovoljan broj javnih parking-prostora gdje se ne vrši naplata, te se ovom regulativnom mjerom neće uticati na kvalitet obuke.

Naredba je donesena sa ciljem da se unaprijedi proces obuke vozača na području Banjaluke, a da ona ne utiče negativno na nesmetano odvijanje saobraćaja i smanjenje saobraćajne usluge, navode u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Početna obuka kandidata obavljaće se na novouređenom poligonu na prostoru između Bulevara Milutina Milankovića i Ulice Branka Perduva kod Jelšingarada.

Površina poligona je 3.500 metara kvadratnih na kojem se nalazi i kružna raskrsnica od montažnih elemenata, na kojoj će budući vozači steći prva iskustva i znanja o vožnji kroz kružne raskrsnice.

Poligon omogućava obučavanje vozača za parkiranje, promjenu i držanje pravca unutar saobraćajne trake, poštovanje prava prvenstva i drugo.

Naredbom je predviđeno da se obuka vozača za teretnjake i autobuse može vršiti i na usponima u naselju Starčevica ili ulicama Marije Dimić i NJegoševe, a sve s ciljem da bi se budući vozači teretnih vozila i autobusa što kvalitetnije obučili.

“Izmjene Naredbe proizašle iz zajedničkih sastanaka i koordinisanih aktivnosti Odjeljenja za saobraćaj i puteve, Odjeljenja za inspekcijske poslove, Zavoda za obrazovanje odraslih pri Ministartsvu prosvjete i kulture Republike Srpske i predstavnika auto-škola”, napominju iz gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

 

ATV