LAKTAŠI, 24. niovembra – Bosna i Hercegovina je, prema posljednjim projekcijama Ujedinjenih nacija, treća u svijetu po padu broja stanovništva, poslije Moldavije i Bugarske, a procjene su da bi se do 2100. godine stanovništvo u BiH moglo prepoloviti. Stručnjaci BiH upozoravaju da bi se, uz dosadašnji trend iseljavanja, to moglo desiti i prije.

Airport Terminal and Travellers

U nešto povoljnijoj poziciji su zemlje u regionu, Srbija i Hrvatska, gdje se negativan prirodni priraštajnadoknađuje useljenicima, prevashodno onim iz Bosne i Hercegovine. Tako se Srbija nalazi na 12. a Hrvatska na 14. mjestu UN-ovih projekcija o padu broja stanovništva. Crna Gora je na 21. a Makedonija na 24. mjestu.

Profesor Hasan Zolić, stručnjak iz oblasti statistike i demografije, objašnjava za Klix.ba da Bosna i Hercegovina gubi stanovništvo po dva osnova, negativan prirodni priraštaj i negativan migracioni saldo.

– Bosna i Hercegovina je od davnina poznata po negativnom migracionom saldu, još iz vremana Osmanskog carstva, Austro-Ugarske, Kraljevine Jugoslavije, SFR Jugoslavije, ali je problem što se sada više ne iseljava po jedan član porodice nego se iseljavaju čitave porodice. To znači da se gubi radno-aktivno stanovništvo – upozorava Zolić.

 

Napominje da je najveći problem što se iseljava ono stanovništvo koje je u reprodukcionom ciklusu, što se u isto vrijeme odražava i na negativan prirodni priraštaj, odnosno natalitet, i na negativan migracioni saldo.

– Postoji osnova da ostvare projekcije Ujedinjenih nacija ukoliko se nastavi sa ovakvom populacionom politiku, vezanoj za natalitet, ali i ekonomskom politikom i političkom situacijom, vezanoj za odlazak mladih. Mi nemamo potencijal da to zaustavimo. To je nemoguće – kategoričan je Zolić.

Navodi da je Bosna i Hercegovina prva u svijetu po odlasku medicinskog osoblja, a da bi se iseljavanje moglo omasoviti poslije Nove godine usvajanjem novog zakona o useljavanju u Njemačkoj.

– Tržište u zemljama Evrope, naročito u Njemačkoj, uvozi radnu snagu. Njemačko društvo stari tako da njima treba radna snaga da bi održavali dosadašnji nivo proizvodnje ili ga povećavali – zaključuje profesor Hasan Zolić.

 

Srpskainfo