LAKTAŠI, 13. marta – Zahlađenje koje je nastupilo u Republici Srpskoj neće pričiniti štetu u voćnjacima već će usporiti rast lisne mase i razvoj pupoljaka, rekao je stručni saradnik za voćarstvo Mirko Јokić.
Sunčano - Foto: ilustracija

SunčanoFoto: ilustracija

– Vegetacija je krenula početkom marta, što je ranije od višegodišnjeg prosjeka, od 15. do 20. marta. Očekujemo da će, nakon ovog zahlađenja biti normalna situacija – rekao je Јokić iz prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljopriredi pri Ministarstvu poljoprirede šumarsta i vodoprirede Republike Srpske.

On je najavio da je krajnji rok za završetak sadnje u voćnjacima i te poslove treba završiti najdalje za sedam dana, jer poslije nije preporučljivo.

– Sadnja se obavlja dok pupoljci miruju, a problem je ako je sadnica prolistala. Već sada i u trapovima i rasadima su krenuli pupoljci i prilikom sadnje u takvim uslovima sadnice pretrpe šok i prijem je otežan – naveo je Јokić.

Prema njegovim riječima, lijepo vrijeme u februaru omogućilo je da voćari rezidbu počnu ranije, a može se bez problema obavljati do 1. aprila.

– Ne treba žuriti pogotovo za bujnije vrste – kaže Јokić.

Јokić je istakao da je pravo vrijeme za zaštitu zasada od korova i prvo unošenje mineralnih đubriva, KAN-a.

– Drugo dodavanje mineralnih đubriva treba obaviti nakon cvjetanja. Kad poraste temperatura vazduha, voćari treba da obrate pažnju na padavine i mogućnost pojave bolesti i štetočina, te da tako prilagode zaštitu – preporučio je Јokić.

 

 

RTRS