LAKTAŠI, 01. marta – Otežano kretanje kroz snijeg i zaobilaženje prepreka, stalno zanošenje vozila i konstantno dodavanje gasa.

AMS-RS-karting-staza-Autodroma-u-Zaluanima-kod-Banjaluke-1

Ukratko na autodromu u Zalužanima očekuje vas prava adrenalinska vožnja, koja je uz to i sigurna. Iako vozi već deceniju Marko Raković, došao je da usavrši svoje vozačke vještine, a najveći problem mu, priča, predstavlja vožnja po zavejanim uzbrdicama.

“ Odlučio sam da usavršim vožnju pod ovim uslovima da vidim kako je jer nikako do sada nisam vozio po stazi i za sam taj doživljaj kažu da je odličan”, rekao je Raković.

Kako izgleda vožnja po snježnom autodromu uvjerio se lično i ministar Neđo Trninić. Iako snijega ima svuda,  vožnja  po bezbjednom poligonu je kaže, pravi način da vozači osjete šta znači voziti po ledu i snijegu i nauče kako da reaguju u određenim situacijama.

“Ovo je u cilju apela da vozači što bezbjednije voze našim drumovima , da koriste zimsku opremu i da ima što manje udesa na našim drumovima”, kazao je  Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Ako je za utjehu, broj udesa se zbog snijega, nije povećavao. Najproblematičnije je bilo prošle sedmice kada su u jednom danu zabilježene 33 saobraćajne nesreće. Da bi ih bilo što manje neophodno je dobro se pripremiti. Vozilo tehnički, sebe psihički.

“Osnovna greška je nestrpljenje. U ovakvim uslovima nema žurbe, moramo biti tolerantni jedni prema drugima , paziti šta radi onaj koji dolazi iz suprotnog pravca, ili iza nas, jer često se ne može zaustaviti. Bez obzira koliko pazimo, ako ne pazi i druga strana doći će do saobraćajne nesreće. Moramo čuvati jedni druge i ovakve uslove ćemo lakše preboljeti”, kazao je Ranko Babić,  generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske.

Obuka na autodromu za vožnju u zimskim uslovima trajaće još jedan dan. Bezbjedno testirajte  svoje znanje, potražite savjete i usavršite vožnju po snijegu i ledu jer će vam to sigurno koristiti, poručuju iz Auto-moto saveza Srpske.

 

ATV