LAKTAŠI, 17. aprila – Ma koliko zvučalo neverovatno, dešava se da porodice preminulih zamene tela u mrtvačnici pa se, kad shvate da nisu preuzeli “pravog” pokojnika, upuštaju u besomučnu trku da grešku isprave pre sahrane.

 

Sličan slučaj desio se u okolini Banjaluke, kada je malo falilo da porodica osamdesetogodišnje starice sahrani drugu ženu?!

Oni su, naime, iz mrtvačnice greškom preuzeli telo bake koja je preminula istog dana kad i njihova majka, a “pogrešnu” pokojnicu su – dok nisu shvatili zabunu – već uveliko bili oplakali i ožalili.

Objasnili su da su iz mrtvačnice preuzeli telo druge žene, koja je bila obučena u garderobu njihove majke. Najveću zabunu je, kako naglašavaju, izazvalo to što je na kartonu uz telo pisalo njeno ime.

FOTO: M. IVANOVIĆ / RAS SRBIJA

– Kad smo “majku” dovezli kući, primetila sam da je njeno lice izmenjeno, ali sam to pripisala promenama koje na telu nastupaju nakon smrti. Bilo mi je čudno i to što joj je vrat bio malo iskrivljen, ali nisam tome pridavala puno pažnje. Tek kasnije sam saznala da je to posledica moždanog udara, od kojeg je druga žena umrla. Kada smo otvorili sanduk, plakali smo i žalili je, ne razmišljajući o tome da suze prolevamo nad nepoznatom osobom. Međutim, uskoro su oni prisebniji shvatili da nešto nije u redu, odnosno da žena u sanduku ne može biti naša majka. Odmah smo pozvali mrtvačnicu i objasnili im da smo preuzeli pogrešnu osobu. Cela ujdurma je trajala dva sata – ispričala je kćerka preminule i dodala da je do zabune došlo zbog postavljanja kartona sa pogrešnim imenima pored tela, tako da su obe porodice pogrešile prilikom identifikacije, piše srpskainfo.com.

– Naime, kada sam ušla u mrtvačnicu, odveli su me do tela na kojem je stajao karton sa imenom moje majke. Prepoznala sam njenu garderobu i bez puno razmišljanja preuzela telo. Bila sam veoma potresena zbog njene smrti, tako da nisam mislila ni na što drugo. Međutim, nedugo nakon dolaska kući, shvatili smo da to, ipak, nije ona. Sreća pa ženu koju smo preuzeli u mrtvačnici nismo sahranili, jer bi tek tada nastao veliki problem. Morali bismo da je iskopavamo – kaže ona.

Da apsurd bude veći, i članovi porodice druge preminule su svoju majku “prepoznali” u drugoj pokojnici, ali je nisu bili preuzeli, jer su planirali da to urade neposredno pre sahrane.

 

Blic