BEOGRAD, 26. marta – Da li znate da zbog prelaska pješačkog prelaza na crveno svjetlo, tačnije samo par koraka po pojavljivanju “crvenog čikice” možete da odete u zatvor?

baka

Mnogi nisu znali, ali da takva mogućnost postoji, pa čak i da je prilično realna, saznali smo iz jednog pisma čitalaca koje je prije nekoliko dana objavljeno u “Politici”.

– U Bulevaru kralja Aleksandra, kod Vukovog spomenika, između Golsvortijeve ulice i jednog od glavnih ulaza u Vukov park nalazi se obilježeni pješački prelaz, vrlo prometan, preko koga tokom cijelog dana prelazi mnogo pješaka koji se susreću i sudaraju idući iz oba pravca, što otežava i usporava kretanje. Prelaz je dugačak, prelazi preko dva kolovoza sa po dvije trake za automobile, i preko tramvajske baštice sa dva tramvajska kolosijeka koji se pružaju po sredini ulice.

 

Dogodilo se jednog dana da je u većoj grupi pješaka koji su na ovom prelazu, poslije signala da je prelaz dozvoljen, pošli u pravcu Vukovog parka, bila i jedna gospođa od 80 godina, koja je počela da zaostaje. Bila je sasvim blizu pločnika na drugoj strani ulice, možda dva-tri njena sitna koraka daleko, kada se na semaforu upalilo crveno svjetlo za pješake. Iskusni policajac, odmah je “priskočio” i napisao prijavu gospođi. Izrečena joj je kazna (!) od 5.000 dinara.

 

Gospođa rješenje nije dobila, vjerovatno nije nikog bilo u njenom domu, možda je bila u bolnici, možda na banjskom liječenju… Prekršajni sud, Ustanička broj 14, sudija Olga N. donio je rešenje prema kojem se kažnjenoj L.M. novčana kazna zamjenjuje u kaznu zatvora u trajanju od pet dana, a na osnovu člana 315 Zakona o prekršajima.

Stara gospođa nije odvedena u zatvor, platila je novčanu kaznu od 5.000 dinara. Samo zato što je bila spora na pješačkom prelazu. Gdje je ovde ljudskost – napisao je Vladimir Lepojević iz Beograda.

(Blic/ Foto:Prortal dnevne novosti)