Gordana Petrović (59) iz Kočetina brutalno je ubila svoju majku Nadeždu Petrović (80) jer je bila ubijeđena da se bavila vlaškom magijom i da joj je vračala.

Ubijena-Nadezda-Petrovic

Upravo na to se Gordana Petrović vadila pred policijom, a kako pričaju komšije, kod kojih je došla nakon što je ubila majku, isto je rekla i pred njima.

– Došla je kod nas oko devet sati ujutru, bila je dotjerana i sređena i djelovala mi je čudno. Pitao sam je za majku, ali mi je mirnim glasom rekla da je ne pitam za nju “jer želi da je ubije”. Kad je krenula da izađe iz kuće na vratima je stajao policajac, a ona mu je bijesno rekla: “Ubila sam vješticu. Žao mi je što nisam uspjela i da je spalim” – priča komšija porodice Petrović.

On dodaje da se Gordana često žalila na majku i tvrdila je da joj “baca vlašku magiju”, kao i da su zbog toga iz njihovog dvorišta često mogle da se čuju svađe.

– Nekoliko puta sam vidio Nadeždu kako gleda kroz neki lijevak u moje dvorište. Kada sam je pitao šta radi, ona se okrenula, zadigla suknju i pokazala mi zadnjicu – rekao je komšija.

Da je čula da se Nadežda bavila vlaškom magijom rekla je i jedna komšinica za “Novosti”.

– Po selu je kružila priča da se bavila time, ali ja u to ne vjerujem, bila je fina žena – dodala je ona.

Međutim, članovi najuže porodice tvrde da je Gordana u posljednje vrijeme imala psihičke probleme i da se posvađala sa majkom jer nije odobravala što se viđa sa jednim muškarcem.

– Tog dana Gordana je donijela prljav veš tog muškarca, a Nadežda je rekla da neće to da pere i bacila ga je u dvorište i zapalila – pričaju oni.

Nakon toga, Gordana je sačekala da joj majka zaspi, a onda je polila benzinom i zapalila!

 

Kada je Nadežda skočila i skinula spavaćicu, pa počela da bježi putem ispred njihovog dvorišta, Gordana ju je sustigla i počela da udara rukama i nogama.

Poslije još jednog bezuspešnog pokušaja da majku zapali, na kraju ju je jednom rukom zadavila. Zbog operacije karcinoma dojke, druga ruka joj je nepokretna.

Nadeždino beživotno tijelo je, na samo dvadesetak metara od njene kapije, zatekao mještanin Branislav Jovanović.

Poslije uviđaja, Nadeždino beživotno tijelo je po nalogu višeg tužioca poslato na odbdukciju, a na mjestu gdje je izdahnula je neko od komšija ostavio crvenu svijeću. Pored se još vide nagorjela zemlja i trava, te nekoliko palidrvaca. Ako Gordani bude suđeno za ubistvo, prijeti joj kazna od 5 do 15 godina zatvora.

Kako je saopšteno iz požarevačke Policijske uprave, poslije brzog hapšenja, Gordani je određeno zadržavanje do 48 sati.

Šta je vlaška magija?

Vlaška magija je nadaleko poznata. Ljudi iz raznih dijelova svijeta su dolazili da proučavaju ovaj fenomen. Njenom pojavom bavili su se mnogi stručnjaci.

Mnoge tajne vlaške magije ostaju u okviru porodice, pri čemu se znanje uči i nasljeđuje od najstarije Rusalje. Vlahinja smije učestvovati u obredima tek kad napuni određeni broj godina. Zasniva se na paljenju vatri koje dugo gore u obredima da bi se prizvale vile ili samani. Da bi pomogla, Vlaška magija često koristi slike koje se potapaju u određenim vremenskim intervalima. Smatra se da je jača od svake druge, i od ciganske, Vudu ili jevrejske magije.

U vlaškoj magiji ima bezazlenih bajalica i rituala kod kojih se primjenjuje ”alat” kao što je crveni konac, bosiljak, ogledalo, metla… Ali ima i onih gdje se koriste daleko bizarniji predmeti tipa menstrualne krvi, sedmog rebra mrvog čovjeka, kao i voda kojom je mrtvak bio okupan.

Smatra se da su simptomi vlaške magije česte glavobolje, depresija, poseta vlaškom kraju, iznenadan susret sa Vlajnom, odavanje porocima, svađa sa bližnjima i slično, prenosi Blic.