LAKTAŠI, 05. septembra – Nakon provedene tenderske procedure, sa preduzećem “Niskogradnja“ d.o.o. Laktaši je zaključen ugovor za sanaciju mosta u Trnu. Danas su započeli radovi na sanaciji mosta, a rok za izvođenje je 3 mjeseca.

 

41145023_243283293049107_4200113870980775936_n

U periodu izvođenja radova biće potpuno obustavljen saobraćaj preko mosta na rijeci Vrbas u Trnu, te se kompletan saobraćaj usmjerava na alternativne putne pravce: iz Ulice Dositejeve regionalnim putem R-480 Trn-Klašnice, magistralnim putem M 16.1. Klašnice-Prnjavor, lokalnim putem Veliko Blaško – Trn – Priječani.

Ukupna vrijednost investicije je oko 385.000,00 KM, a sredstva je obezbijedila Opština Laktaši.

Kako je u pitanju vojni most, koji je postavljen kao privremeni prelaz preko rijeke Vrbas u Trnu, te kako je od postavljanja mosta do danas prošlo mnogo vremena, potrebno je izvršiti veću sanaciju mosta. Drvene talpe, koje predstavljaju gornju konstrukciju mosta, su u tolikoj mjeri oštećene, tako da bilo kakva zamjena ne može riješiti problem bezbjednog odvijanja saobraćaja preko mosta. Kako je u pitanju kompleksan problem, Opština Laktaši je početkom septembra prošle godine pokrenula tendersku proceduru za izradu projektne dokumentacije za sanaciju mosta. Nakon revizije projektne dokumentacije, Opština Laktaši je polovinom juna 2018. godine pokrenula tendersku proceduru za izbor izvođača radova na sanaciji mosta.

Cilj sanacije mosta je da most bude bezbjedan za saobraćaj, ali da se ne smanji njegova nosivost, pa je sanacijom mosta planirano da se kompletan most očisti i zaštiti od korozije, ojača konstrukcija mosta, te postavi nova kolovozna konstrukcija mosta od metalnih talpi.

Mole se građani za strpljenje, jer sanacijom mosta će biti omogućeno bezbjedno kretanje kako pješaka, tako i vozila.

 

Izvor: Opština Laktaši