LAKTAŠI, 04. maja – Iako je prilično zapostavljena, maslačak je biljka sa mnogo ljekovitih svojstava. Jedino što je važno kod branja ove biljke je da to bude na čistijim predjelima, daleko od saobraćajnica i onečišćenja.

maslacak_pixabay

U posljednje vrijeme sve češće čujemo kako korijen ove biljke može pomoći oboljelima od raka. Naime naučnici su otkrili da korijen ove biljke djeluje “bolje” od kemoterapije jer ona “ubija” sve stanice, a korijen maslačka samo zahvaćene karcinomom.

Osim što ima diuretska svojstva, potiče i izlučivanje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje holesterol. Sadrži iznimno važne vitamine i minerale kao što su vitamin B6, tiamin, riboflavin, vitamin C, željezo, kalcij, kalij, folnu kiselinu i magnezij. Sadrži i do 535% potrebnog dnevnog unosa vitamina K i oko 110% preporučenog dnevnog unosa vitamina A.

Svi dijelovi ove samonikle biljke vrlo ljekoviti.

Kako koristiti maslačak

Listove maslačka (radič) možete pripremiti za salatu. Odlična je kombinacija uz kuhana jaja i krompir. A od cvjetova ove biljke dobiva se sirup, koji ponekad nazivaju i medom. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja.

Korijen maslačka je potrebno osušiti. Prije sušenja, korijenje treba pažljivo oguliti i izrezati na jednake manje komadiće. Nakon toga se korijen maslačka suši na svježem zraku. Korijen maslačka raširite na podlozi, na suhom i hladnom mjestu s dobrim protokom zraka. Korijen će se osušiti u razdoblju od 3 do 14 dana, a prepoznat ćete da je osušen kada postane krhak pod prstima. Suhi korijen maslačka zadržava ljekovita svojstva ovako osušen i do godinu dana, uz čuvanje u staklenci na suhom i tamnom mjestu.

Korijen maslačka čisti jetru, žuč, bubrege i limfu te potiče bubrege da toksine kroz urin šalju van iz tijela.

Ovaj korijen koristi se i za liječenje mnogih bolesti, poput opstipacije (zatvora), čisti kožu od akni, edema i slično, liječi artritis, reumu, hepatitis, žučni kamenac…

Izvor: Radio Sarajevo