epa09146641 A health care worker prepares a dose of the Pfizer-BioNTech anti-Covid-19 vaccine Comirnaty at the new vaccination hub set up in Novegro, near Milan, Italy, 20 April 2021. EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO

Kompanija Fajzer je izvjestila danas da je u drugom kvartalu 2021. njena prodaja vakcina protiv kovida iznosila 7,8 milijardi dolara.

ZARADA OD VAKCINA Fajzer u drugom kvartalu ove godine profitirao 7,8 milijardi dolara
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Američka farmaceutska firma je takođe saopštila da je povećala prognozu prihoda od vakcina za cijelu godinu sa ranijih 33 milijarde na 33,5 milijarde dolara, budući da se delta soj virusa širi i da se u načnim krugovima razgovara o tome da li će ljudima biti potrebna dodatna doza, prenosi CNBC.

Finansijski rezultati kompanije u drugom kvartalu prevazišli su očekivanja Vol Strita kako u pogledu dobiti tako i prihoda.

Prilagođena dobit po akciji iznosi za drugi kvartal 1,07 dolara po akciji naspram očekivanih 97 centi, koliko je, prema podacima Refinitiva, u prosjeku procjenjivano na berzi.

Pihod Fajzera u navedenom kvartalu iznosio je 18,98 milijardi dolara nasuprot prognoziranih 18,74 milijarde dolara.

Kompanija očekuje prilagođenu dobit prije oporezivanja u visini od 20 procenata prihoda od vakcine.

Predviđa takođe profit za cijelu 2021. godinu u rasponu od 3,95 do 4,05 dolara po deonici, što je više u odnosu na prethodno projektovani raspon od 3,55 do 3,65 dolara po akciji.

Fajzer očekuje da će ostvariti ukupne prihode u rasponu od 78 do 80 milijardi dolara, dok je ranije procenjivao da će oni iznositi od 70,5 do 72,5 milijardi dolara.

Ostale poslovne jedinice Fajzera su takođe zabilježile snažan rast prodaje.

Prihod njegove onkološke jedinice je porastao za 19 posto u odnosu na prošlu godinu, na 3,1 milijardu dolara, bolnička jedinica kompanije je prihodovala 2,2 milijarde dolara, za 21 procenat više nego lani, dok je jedinica za internu medicinu ostvarila rast prodaje od 5,0 odsto međugodišnje na 2,4 milijarde dolara.

Akcije Fajzera su na trgovanju prije otvaranja Vol Strita bile u padu za 0,4 posto.

Tanjug