Policija iz Koprivnice prijavila je 24-godišnjakinju koja je bila u zatvorenom ugostiteljskom objektu iako ima korona virus, a vukovarska policija prijavila je 22-godišnjeg mladića iz Vinkovaca koji je bio u druženju s poznanicom, a znajući da ima potvrđen virus Kovid-19, javlja “Jutarnji.hr”.

Kako je saopštila PU koprivničko-križevačka, juče, 1. decembra, oko 20 sati, na širem đurđevačkom području u zatvorenom ugostiteljskom objektu nalazilo se više osoba koje su konzumirale pića, a među njima i 24-godišnjakinja kojoj je izrečena mjera Kovid – liječenje u kući od 23. novembra do 3. decembra, koju ista nije poštovala čime je dovela u opasnost druge ljude da im prenese zaraznu bolest.

O događaju je obaviješten epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačkog kantona. Zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti protiv 24-godišnjakinje će biti podnesena kaznena prijava nadležnom državnom tužilaštvu.

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske proveli su kriminalističko istraživanje nad 22-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje krivičnog djela “Širenje i prenošenje zarazne bolesti”.

Naime, sumnja se da je osumnjičeni 25. novembra 2020. godine, u tačno neutvrđenom vremenu napustio adresu svog boravka, iako mu je epidemiolog odredio mjeru liječenja u kući iz razloga što je bio pozitivan na virus Kovid-19.

Provedenim utvrđivanjem 22-godišnjak je na taj način doveo u opasnost od širenja zarazne bolesti, najmanje jednu osobu, budući da je upravljajući automobilom u saobraćaju u Vinkovcima, u Lapovačkoj ulici, imao suvozačicu.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja krivična prijava podnijeta je Opštinskom državnom tužilaštvu u Vinkovcima.

(Jutarnji.hr)