LAKTAŠI, 01. decembra – Veterinarski inspektori Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo stavili su van prometa i naložili neškodljivo uništavanje 37.118 kilograma sirovina i proizvoda životinjskog porekla za koje je utvrđeno da su zdravstveno neispravni, a zbog prisustva salmonele naložen je povrat 68.680 kilograma sirovina iz uvoza čiji su dalji promet i upotreba zabranjeni.

Foto: P. Dedijer / RAS Srbija

Portparol Uprave Vildana Brdarić navela je da su za 10 meseci ove godine veterinarski inspektori uzeli 5.577 uzoraka proizvoda životinjskog porekla, sirovina, hrane za životinje, briseva radnih površina, ambalaže.

– Od ukupnog broja uzetih uzoraka za najveći broj njih, odnosno za 4.582 ili oko 82 odsto zatražena je mikrobiološka analiza – rekla je Brdarićeva.

Prema njenim rečima, kod 23 mikrobiološki ispitana uzorka utvrđene su neusklađenosti, odnosno prisustvo mikroorganizama suprotno važećim propisima u BiH, prenosi “Dnevni avaz”.

U 13 uzoraka detektovano je prisustvo salmonele, u 6 klostridije, a u 4 uzorka prisustvo stafilokoka i ešerihije koli veće od dozvoljene količine.

U četiri ispitana uzorka utvrđena je nedozvoljena količine teških metala, arsena i kadmija.

 

SRNA