Estonski član Evropskog parlamenta Jak Madison kandidovao je bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir.

Madison je izjavio da je Tramp prvi predsjednik SAD u posljednjih 30 godina tokom čijeg mandata Amerika nije započela nijedan rat.

– Pored toga, potpisao je mirovne sporazume na Bliskom istoku koji su pomogli obezbjeđivanju stabilnosti i mira u tom regionu – rekao je Madison, aludirajući na Trampov prijedlog mirovnog sporazuma za okončanje sukoba Izraela i Palestinaca, kao i na ulogu posrednika prilikom postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Estonski političar naglasio je da je nominaciju predao 120 minuta prije isteka roka za nominovanje, iskoristivši status člana parlamenta, javio je “Sputnjik”.

“Sputnjik” naglašava da Madison nije bio potpuno u pravu kada je rekao da je Tramp prvi predsjednik SAD u posljednjih 30 godina koji nije započeo rat jer su to u tom periodu učinili bivši predsjednici Džordž Buš stariji 1991. i Džordž Buš mlađi 2003. godine.

Ruska agencija naglašava i činjenicu da je bivši američki predsjednik Bil Klinton tokom devedesetih godina prošlog vijeka umiješao SAD u rat u BiH, a bivši predsjednik Barak Obama u građanski rat u Libiji 2011. godine.

Posljednji predsjednik SAD koji zaista nije umiješao Ameriku u bilo kakav sukob bio je Džimi Karter prije 40 godina.