LAKTAŠI, 30. aprila – Osnivač kompanije Majkrosoft, milijarder Bil Gejts smatra da bi države svijeta trebalo da se pripreme za pandemiju koja predstoji svijetu, i to na isti način kao što bi se pripremale za rat.

bil-gejsts

Gejts vjeruje da će smrtonosna epidemija pogoditi našu planetu tokom naredne decenije i da će smrtonosna bolest ubiti više od 30 miliona ljudi za nekoliko, najviše šest, mjeseci.

Ovo apokaliptično upozorenje, Gejts je iznio u petak na naučnom skupu u Masačusetsu, a o tome je govorio i ranije, samo sa nešto manjom ubjeđenošću u svoje tvrdnje.

Napomenuvši da je “obično optimista”, Gejts je izjavio:

“Postoji jedno područje u kome svijet ne čini dovoljno da postigne napredak, a to je pripremljenost za izbijanje pandemije”, rekao je on, napominjući da bi sljedeća epidemija mogla da potekne sa ekrana kompjutera.

U prilog svojoj tvrdnji, ali i da bi bio shvaćen ozbiljno, on je istakao i da će se povodom opasnosti o kojoj je govorio uskoro sresti i sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom, navodi Dejli Star.

Izgleda da i američki Kongres smatra da “ima nečega” u Gejtsovim tvrdnjama, budući da je odobrio dodatna sredstva Nacionalnom centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Pretpostavlja se da će upravo SAD predvoditi globalnu borbu, i podstaći druge države, da rade na pripremama za izbijanje pandemije.

(B92)