Rast slučajeva koronavirusa među djecom, širom svijeta, širenjem brže delta varijante virusa potiče hospitalizaciju. Sve je veća zabrinutost zbog rizika od ozbiljne bolesti i prenosnika simptoma. Sve je potaknulo pitanja o sigurnosti u školama, prenosi Bloomberg.

Ključna su pitanja na koje se pokušalo odgovoriti, onim najzabrinutijim – roditeljima .

1. Koliko je Covid čest kod djece?

Prema podacima Američke akademije za pedijatriju, u SAD -u je početkom ovog mjeseca gotovo 5,3 miliona djece i adolescenata bilo pozitivno na koronavirus od početka pandemije. To predstavlja 15,5 posto svih slučajeva, iako pojedinci mlađi od 18 godina čine 22,2 posto američke populacije. Međutim, nakon pada, početkom ljeta, pedijatrijski su se slučajevi sada eksponencijalno povećali. Taj se talas, koji se podudara s povećanom cirkulacijom varijante delta, pretočio u više hospitalizacija povezanih s Covidom među djecom i adolescentima, iako su ozbiljni slučajevi razmjerno rijetki.

2. Zašto su djeca zaraženija?

Delta je najmanje dvostruko zaraznija od izvornog soja koronavirusa koji se pojavio krajem 2019. godine i uzrokuje više slučajeva zaraze kod osjetljivih osoba u svim dobnim grupama. Nema dokaza da delta cilja više na djecu nego na druge dobne skupine, ali su stope vakcinacije veće kod starijih ljudi. Adolescenti su izloženiji jer još nije odobrena vakcinacija za djecu mlađu od 12 godina.

3. Koliko je delta infekcija ozbiljna za djecu?

Covid-19 ostaje blaga bolest kod većine djece, a nema dokaza da delta to mijenja . Teška bolest nakon bilo koje infekcije koronavirusom koji uzrokuje Covid kod djece ostaje rijetka, a hospitalizacija i smrt izuzetno rijetki. Među američkim državama koje prijavljuju podatke, djeca su činila 1,6 posto do 4,0 posto od ukupnog broja pacijenata oboljelih od Covid-19 hospitaliziranih od početka pandemije. Djeca predstavljaju manje od 0,3 posto svih smrtnih slučajeva od Covida u SAD-u, a rizik od njihove smrtnosti manji je od 0,03 posto.

4. Zašto je manje vjerovatno da će djeca teško oboljeti?

Djeca imaju snažniji urođeni imunološki odgovor – gruba, ali brza reakcija tijela na patogene – od starijih odraslih osoba. To obično omogućava djeci uspješno suzbijanje infekcije prije nego što je imala priliku proširiti se na pluća da izazove upalu pluća koja može biti opasna po život kod starijih osoba. Također je moguće da rutinske dječje imunizacije koje primaju mlađa djeca pojačavaju njihov urođeni imunološki odgovor.

5. Je li vjerovatnije da će djeca prenositi deltu?

Delta varijanta je sama po sebi prenosiva i stoga će biti zaraznija među djecom, među odraslima, između odraslih i djece i obrnuto. Studije i modeliranje obrazaca prenosa ukazuju na to da mlađa djeca i adolescenti imaju manju ulogu u širenju koronavirusa na populacijskom nivou, te da prioritet vakcinacije u starijim dobnim grupama daje veću zaštitu stanovništva na nivou populacije.

6. Šta u školama?

Dok se učenici vraćaju na nastavu, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju mjere prevencije u ranoj brizi o djeci i školama, poput maskiranja učenika i osoblja i održavanja odgovarajuće ventilacije za smanjenje prenosa virusa. Jedno istraživanje koje je koristilo računalno modeliranje, objavljeno prije recenzije u augustu, pokazalo je da bi univerzalno maskiranje moglo smanjiti infekcije među osjetljivim studentima za 26 posto do 78 posto, a dvosedmično testiranje zajedno s maskiranjem za još 50 posto.

7. Trebaju li se djeca vakcinisati?

Slučaj imunizacije djece mnogo je manje jasan nego kod odraslih koji su u većem riziku od ozbiljne bolesti. Vakcine su dobile hitno odobrenje za upotrebu na djeci starijoj od 12 godina u SAD -u i drugdje, dok su u toku studije za procjenu sigurnosti i učinkovitosti vakcinacije mlađih. Neka djeca koja imaju hronična zdravstvena stanja imaju veći rizik da se zaista razbole od Covida, zbog čega su ih neke vlasti navele kao prioritetne grupe. Sve preporuke morat će odmjeriti rizik od štete uzrokovane Covid19 u odnosu na rizik od štete uzrokovane vakcinacijom, kao i šire koristi vakcinacije, kao što je smanjenje prenosa u zajednici i izbjegavajući zatvaranje škola. Istraživači u Australiji koji su koristili modeliranje otkrili su da je imunitet stada malo vjerovatan ako se ne vakcinišu i djeca u dobi od 5 do 15 godina, piše Bloomberg.

N1