GRČKA, 26. oktobra – Snažan zemljotres, jačine najmanje 6,4 stepena, pogodio je rano jutros područje južno od grčkog ostrva Zakintosa, a za sada nema podataka o pričinjenoj šteti i eventualnim žrtvama.

zemljotres

Tri osobe su prebačene u bolnicu, a izdato je upozorenje na cunami, javlja Rojters.

Grčki Zavod za geodinamiku saopštio je da je potres jačine 6,4 stepena, koji je registrovan u 01:54 sati po lokalnom vremenu, pogodio oblast oko 50 kilometara južno od Zakintosa, nakon čega je usljedio niz umjerenih naknadnih potresa.

I Američki geološki zavod (USGS) i Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) procijenili su jačinu zemljotresa na 6,8 stepeni.

Potres se osjetio i u Grčkoj, pa čak i u Italiji, Malti, Albaniji i Libiji.

Epicentar je registrovan u Jonskom moru, oko 130 kilometara jugozapadno od Patrasa na Peoloponezu, svega 14 kilometara ispod morskog dna, navodi USGS.

Zemljotres se naročito osjetio na Zakintosu, gdje je potom nakratko nestala struja.

Zvaničnik vatrogasne brigade u Atini saopštio je da, za sada, nema podataka o šteti niti eventualnim žrtvama.

Međutim, portparol grčke službe civilne zaštite rekao je britanskoj agenciji da su tri osobe prebačene u bolnicu, od kojih su dvije lakše povrijeđene.

 

Lokalnski novinski sajtovi navode da je oštećen manastir iz 15. vijeka u oblasti Strofades na Zakintosu.

Lakša oštećenja pretrpila je i luka Zakintos, u blizini epicentra.

-Nismo bili u kontaktu s lokalnim vlastima pa ne znamo gdje su tačno oštećenja – rekao je portparol Spiros Georgiju, dodavši da su napori fokusirani na sela sa starim građevinama.

Italijanski list “Mesađero” na svom sajtu navodi da se zemljotres osjetio i u južnoj Italiji, stotinama kilometara od epicentra.

Vatrogasci na Siciliji, u Kalabriji i Pulji primili su hiljade telefonskih poziva kako bi pružili informacije o potresu.

Neimenovani zvaničnik je potvrdio da je izdato upozorenje na cunami.

Evropska agencija za zemljotrese EMSC na Tviteru je objavila da je zabilježen blagi porast nivoa mora od oko 20 centimetara, ali napominje da bi na lokalnom nivou porast mogao biti i veći.

Očevidac iz Katastarija u Grčkoj, 36 kilometara od epicentra, napisao je na sajtu EMSC da je potres bio snažan i da su predmeti padali sa polica.

Grčka leži na dvjema tektonskim poločama i podložna je zemljotresima, podsjeća Rojters.

 

Srpskainfo