LAKTAŠI, 30. juna – Za razvoj vinogradarstva u Laktašima postoje povoljni uslovi. Prije svega se to odnosi na brdovite dijelove naše opštine, župski i potkozarski, gdje se vinogradarstvom već dugi niz decenija bave pripadnici italijanske nacionalne manjine. Pored ovih područja u izrazito povoljna spadaju i Slatina, Jablan, Trn, Kobatovci, Riječani, Mahovljani, Bakinci i Krnete.

Pored povoljnih klimatskih uslova neophodno je obezbijediti i finansijsku pomoć vinogradarima, jer je podizanje samo jednog hektara vinograda po najsavremenijim
metodama velika investicija. Opštinska uprava se prethodnih godina uključivala u projekte
oživljavanja vinogradarske proizvodnje.

Da bi čitava priča o vinogradarstvu bilA zaokružena već godinama se održavaju tradicionalne manifestacije posvećene vinu. „Dan degustacije vina“ je prerastao u „Dane vina“, kojima je za cilj proizvodnja, unapređenje i promocija zdravog domaćeg vina.
Program manifestacije se sastoji u okupljanju svih proizvođača vina sa područja naše opštine, zatim se vrši degustacija istih i proglašavaju pobjednici. Na taj način se još više podstiče opstanak i razvoj vinogradarstva.