Tužilaštvo je zatražilo maksimalnu kaznu Daliboru Čamberu (47) koji je optuženo da je u novogodišnjoj noći u Trnu ubio Duška Savanovića.

ZAVRŠENO SUĐENJE ČAMBERU Tužilaštvo traži maksimalnu kaznu, roditelji ubijenog Duška poručili da im ne treba izvinjenje
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

U Okružnom sudu u Banjaluci iznesene su završne riječi u ovom predmetu, a odbrana je osporavala kvalifikaciju djela i istakla da bi se moglo govoriti o „prekoračenju granica nužne odbrane“.

Čamber je optužen za krivično djelo teško ubistvo za koje je predviđena kazna od 10 godina do dugotrajnog zatvora, a presuda će biti izrečena u petak.

Prema presudi, ubistvo se dogodilo 31. decembra 2020. godine oko 22.30 časova u naselju Trn kod Laktaša na parkingu benzinske pumpe, kada su Čamber i njegov kolega Milan Đurđević prvo došli u verbalni, a zatim i fizički sukob sa Savanovićem i njegovim prijateljem Aleksom Babićem (22).

PROČITAJTE JOŠ

Čamber je tada ispalio  hitac u pravcu njihovog vozila, zatim drugi koji je pogodio Babića u stopalo, a nakon što ga je Savanović udario. Od udaraca on je pao pored aparata za točenje goriva, pa iz ležećeg položaja ispaljuje i treći hitac u Savanovića.

Savanović je od zadobijenih povreda preminuo istog dana u UKC Republike Srspke u Banjaluci.

Tužilac Aleksandar Simonović je tokom završnih riječi naveo da je smrt Savanovića bila ubilačkog karaktera i da je nastupila usljed masivnog iskrvarenja, te da je tokom dokaznog postupka u cjelosti dokazana optužnica.

– Predlažemo da se oglasi krivim i da mu se izrekne dugogodišnja kazna zatvora – poručio je Simonović.

Posebno je naglasio da Savanović i Babić kritičnog događaja nisu bili naoružani i nisu koristili nikakvo oružje ili oruđe.

Branilac optuženog Čambera, advokat Miloš Paleksić, na početku završnih riječi se još jednom, u ime optuženog, izvinio porodici stradalog mladića.

– Po ko zna koji put, u njegovo ime, želim da izrazim kajanje i žaljenje zbog ove tragedije i izrazim saučešće – kazao je Paleksić.

Rekao je da je odbrana željela da ubrza postupak, a u cilju, kako je rekao, da se porodica ne izlaže dodatnom uznemiravanju, pa su tužilaštvu predlagali sporazum o priznanju krivice.

Međutim, o njemu se nikada nije pregovaralo, jer tužilac nije ni odgovorio.

FOTO: DUŠKO SAVANOVIĆ/FACEBOOK SCREENSHOT
FOTO: DUŠKO SAVANOVIĆ/FACEBOOK SCREENSHOT

Ubijeni Duško SavanovićTvrdi da se u optužnici radi o neosnovanoj kvalifikaciji „teško ubistvo“, te da bi se moglo govoriti o „prekoračenju granice nužne odbrane“. Kaže da nije bilo namjere i planirane radnje.

– Iz činjeničnog opisa ne proizilazi ova kvalifikacija djela. U slučaju sumnje, odluka suda se donosi u korist optuženog, jer se presuda ne može donijeti na osnovu pretpostavke – rekao je Paleksić.

Zatim je pozvao sud da svoju odluku bazira na nespornim činjenicama, zakonu istini.

Sudu se danas obratio i Čamber koji je kazao da mu je “izuzetno žao, da nije imao namjeru nikome da naudi”, kao i da je “nepromišljenom radnjom nanio bol mnogima”.

Njegove riječi bile su praćene burnom reakcijom i suzama Savanovićevih roditelja, koji su dobacili da im “ne treba njegovo izvinjenje”.