Za koronavirus, koji se proširio na većinu zemalja širom sveta, još nema leka, ali to ne sprečava pojavljivanje ogromnog broja zdravstvenih saveta od kojih su neki beskorisni, ali relativno bezopasni, dok su pojedini jako opasni.Britanski BBC prenosi neke od najrasprostranjenijih saveta koji se dele na društvenim mrežama i šta nauka kaže o tome.

korona

Beta – Chinatopix via AP

Beli luk je očekivano sredstvo broj jedan po delotvornosti u borbi protiv koronavirusa jer sprečava infekciju, naravno ako je verovati postovima na Fejsbuku.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) kaže da i ako je to “zdrava hrana koja može da ima neka antibakterijska svojstva”, nema dokaza da beli luk može da zaštiti ljude od novog koronavirusa.

U većini slučajeva ovakva vrsta “lekova” nije štetna, ali može da bude ako ne sledite medicinske savete koji su zasnovani na dokazima, navodi BBC.

Tako je kineski dnevni list “The South China Morning Post” objavio priču o ženi koja je završila u bolnici zbog teško upaljenog grla nakon konzumiranja 1,5 kilograma belog luka.

images

Znamo da su generalno voće, povrće i voda dobri za očuvanje zdravlja, međutim, ne postoje dokazi da će pomoći u borbi protiv koronavirusa.

Jutjuber Džordan Sater koji ima na hiljade pratilaca na različitim platformama, tvrdi da “čudo mineralni dodatak”, poznat kao MMS, koji sadrži hlor-dioskid, sredstvo za izbeljivanje, može da “izbrše” koronavirus.

Sater i drugi su promovisali ovu supstancu i pre izbijanja koronavirusa, a u januaru je objavio da “hlor- dioksid (MMS) nije samo efikasan ubica ćelija raka, već može da ubije i koronavirus”.

Prošle godine je američka Uprava za hranu i lekove (FDA) upozorila da je ispijanje MMS-a opasno po zdravlje, kao i da “nije upoznata ni sa jednim istraživanjem koje bi pokazalo da je ovaj proizvod siguran ili efikasan u lečenju bilo koje bolesti”, već naprotiv da konzumiranje može izazvati mučninu, povraćanje, dijareju i simptome jake dehidracije.

Zdravstvene vlasti u drugim zemljama takođe su izdale isto upozorenje.

Treće najrasprostranjenije sredstvo na društvenim mrežama u borbi protiv koronavirusa je sredstvo za pranje ruku napravljeno kod kuće.

Bilo je mnogo izveštaja o nestašici gela za dezinfekciju ruku, jer je pranje ruku jedan od ključnih načina da se spreči širenje virusa.

Kako su se u Italiji pojavili izveštaji o nestašici, tako su se pojavili i recepti za domaći gel na društvenim mrežama.

Međutim, naučnici su istakli da su gelovi napravljeni po tim receptima pogodni za dezinfekciju površina, ali ne i za upotrebu na koži. Gelovi za ruke na bazi alkohola obično sadrže i emolijente koji ih čine nežnijim na koži, pored sadržaja 60-70 odsto alkohola.

Profesorka Sali Blumfild, iz Londonske škole higijene i tropske medicine, kaže da ne veruje da se može napraviti efikasan proizvod za dezinfekciju ruku kod kuće jer čak i vodka sadrži samo 40 odsto alkohola.

“Piti srebro takoe je efikasno u borbi protiv koronavirusa”, ako je verovati pojedinim američkim emisijama.

Koloidno srebro su sitne čestice metala suspendovane u tečnosti koje, kako je tvrdio gost jedne emisije, ubija neke sojeve koronavirusa u roku od 12 sati, priznajući ipak da još nije testiran na COVID-19.

Ideja da bi on mogao biti efikasan tretman u lečenju koronavirusa široko je podeljena na Fejsbuku, posebno od grupa “lekarske slobode” koje imaju velike rezerve prema savetima koje daje zvanična medicina.

Dok zagovornici koloidnog srebra tvrde da pomaže kod raznih zdravstvenih tegoba, da deluje kao antiseptik i jača imunološki sistem, američke zdravstvene vlasti kažu da nema dokaza da je ova vrsta srebra efikasna za bilo koje zdravstveno stanje.Što je još važnije, može da izazove ozbiljne neželjene efekte, uključujući oštećenje bubrega.

Kažu da, za razliku od gvožđa ili cinka, srebro nije metal koji ima bilo kakvu funkciju u ljudskom telu.

Jedan post, kopiran i zalepljen sa više Fejsbuk naloga, citira “japanskog lekara” koji preporučuje da pijete vodu svakih 15 minuta kako biste isprali svaki virus koji bi mogao da uđe u usta. Verzija posta na arapskom jeziku podeljena je više od 250.000 puta.

Profesorka Blumfild kaže da nema apsolutno nikakvih dokaza da će ovo pomoći, jer virusi iz vazduha ulaze u telo preko disajnih puteva kada dišete.

“Utoplite se i izbegavajte sladoled”, takođe je čest savet na društvenim mrežama.

Brojni saveti sugerišu da toplota ubija virus, od preporuke za konzumiranje tople vode do tople kupke ili korišćenja fenova.

Jedan post koji su kopirali i zalepili na desetine korisnika društvenih mreža u različitim zemljama – i lažno se pripisuje Unicefu – tvrdi da će konzumiranje tople vode i izlaganje suncu ubiti virus, i kažu da treba izbegavati sladoled.

Šarlot Gornicka, koja radi u Unicefu upravo baveći se dezinformacijama, demantovala je navode sa društvenih mreža da je preporuka te organizacije za izbegavanje sladoloeda i druge hladne hrane i da to ima veze sa koronavirusom.

Znamo da virus gripa tokom leta ne preživljava van tela, ali još ne znamo kako toplota utiče na koronavirus.

Pokušaj zagrevanja tela ili izlaganje suncu nema nikakav efekat, jer kada se virus nađe u našem telu, ne postoji način da se ubije već telo mora samo da se bori sa njim, kaže profesorka Blumfild.

Ona dodaje da su za aktivno ubijanje virusa van tela potrebne temperature od oko 60 stepeni što je daleko veća temperatura od bilo kojeg kupatila ili saune.

(Beta)