LAKTAŠI, 17. maja – Viralna fotografija ljekarskog izvještaja u kojem stoji da je penzionerki Milanki (73) zabranjeno da gleda rijaliti programe, zapalila je društvene mreže.

Bolnica-terapija

Naime, Milanka se iznervirala zbog dešavanja u rijalitiju, koji je pratila u sitne sate, pozlilo joj je, dobila je bolove u grudima i završila u Službi za urgentnu medicinu KBC “Zvezdara”.

U izveštaju ljekara, a koji se kao poplava širi društvenim mrežama, piše da se penzionerka žalila na bolove u grudima, pojačanu nervozu, a sve to zato što se iznervirala gledajući rijaliti.

 

Ljekar joj je dao injekcije za smirenje i protiv bolova i zabranio gledanje takvih programa, kako piše u izveštaju.

Sve to se, navodno, desilo, kako piše u izvještaju, 8. oktobra, u 01.04 časova poslije ponoći, kada je ta penzionerka došla u bolnicu.

– Žali se na bolove u grudima, pojačana nervoza. Gledala je rijaliti program “Parovi” pa se iznervirala – naveo je ljekar koji je pregledao tu pacijentkinju.

Uz to, i njegovom izvještaju piše da penzionerka boluje od dijabetesa ili šećerne bolesti, ima visok krvni pritisak, ugrađena su joj dva stenta, a preležala je i akutni infarkt.

Blic je tokom provjeravanja autentičnosti nalaza ljekara iz KBC “Zvezdara”, a čije je ime na fotografiji skriveno, ali i JMBG pacijentkinje, kao i njeno prezime i mjesto boravka, došao do podataka da je taj izvještaj liči na sve one koji pacijenti dobijaju poslije pregleda u Službi za urgentnu medicinu KBC “Zvezdara”.

Rasporedi “polja koja se popunjavaju” su autentični, lijevo i desno zaglavlje, takođe, ali i sve drugo na tom papiru. Iako nema pečata ili je obrisan, izvor Blica iz te ustanove kaže da dokument “aposlutno izgleda kao da je izašao iz te zdravstvene ustanove”.

– Izvještaj može da bude autentičan. Ali, ne može da se tvrdi da, osim dijagnoza, anamneze, opisa stanja i terapije, nije dodato nešto pride – kaže on.

Kako za Blic tvrdi dr Aleksandra Aranđelović, kardilog, gledanje te vrste emisija stvarno može da izazove bol u grudima i druge poteškoće sa zdravljem.

– To što gledalac takvog programa emotivno doživljava isto je kao kada se u realnosti posavađa sa nekim ili doživi neki jak stres. Jer svaka ekstermna emocionalna reakcija – dobra ili loša može da dovede do bola u grudima, gušenja i sličnih stanja, jer se tada luči veća količina hormona, kao što je adrenalin – kaže dr Aranđelović i dodaje da “ukoliko je izvještaj validan, velika je vjerovatnoća da je kolega stvarno napisao da zabranjuje pacijentkinji da gleda rijaliti programe jer su je doveli u stanje zbog kojeg je morala u pola noći u bolnicu”.

– Na gužve u autobusu ne možemo da utičemo, kao i na sijaset drugih pojava koje mogu da nas iznerviraju, ali možemo da promenimo kanal ili ugasimo televizor – navela je dr Aranađelović.

 

Srpskainfo