LAKTAŠI, 04. februara – Rak se povezuje sa brojnim faktorima rizika, poput gojaznosti, naglih promena kilaže, lošom ishranom, stresom i manjkom fizičke aktivnosti, između ostalog.

 

Logo Svetskog dana borbe protiv raka

Svetski dan borbe protiv raka je kampanja pokrenuta na globalniom nivou, od strane Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne unije za borbu protiv raka, kojom se želi ukaazati na značaj podizanja svesti o bolestima od raka, njihovoj pravovremenoj prevenciji, dijagnozi i lečenju. Prema predlogu osnivača ovaj dan se obeležava 4. februara svake godine, sa ciljem da se motivišu zajednice i pojedinci, da podrže mera, koje se polularišu u okviru ovog dana, a koje treba da rezultuju većom stopom preživljavanja obolelih od raka.

Ako se ima u vidu da trenutno, 8,2 miliona ljudi, svake godine, umire od raka širom sveta, od čega 4 miliona ljudi umre prerano (u periodu od 30 do 69 godina), a sam u Srbiji se dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva raka i više od 20.000 osoba umre, onda postaje jasno zašto je pokrenuta jedna ovakva kampanja, koja treba da spreči milione smrti širom sveta podizanjem svesti, edukacijom, uticajem vlada i pojednica.

 

Wikipedia