Na pružnom prelazu Kulaši u opštini Prnjavor proteklog vikenda došlo je do sudara voza i automobila koji se nije zaustavio nakon aktiviranja svjetlosno-zvučne signalizacije koja najavljuje nailazak voza, saopšteno je iz preduzeća “Željeznice Republike Srpske”.

Ova nesreća se dogodila u subotu, 8. maja, na pruzi Doboj-Banjaluka, na putnom prelazu Kulaši, opština Prnjavor i tom prilikom povrede su zadobili vozač i suvozač u putničkom automobilu.

– Uprkos činjenici da je signalno sigurnosni uređaj zaštite putnog prelaza bio aktiviran i pokazivao svjetlosno zvučne signalne znakove zabrane prelaska drumskih vozila preko željezničke pruge, vozač se nije zaustavio ispred putnog prelaza na propisanoj udaljenosti, pri čemu je došlo do sudara – objavljeno je na “Fejsbuk” stranici “Željeznica”.

Iz “Željeznica Republike Srpske” ukazuju na neophodnost poštovanja saobraćajne signalizacije prilikom prelaska vozila preko putnih prelaza, na mjestima ukrštanja puta i pruge.

Iz ove kompanije navode da voz uvijek ima prednost u odnosu na ostale učesnike u saobraćaju i da je to regulisano Zakonom o željeznicama i Zakonom o bezbjednosti u drumskom saobraćaju.

“Željeznice Republike Srpske” podsjećaju sve učesnike u drumskom saobraćaju na obavezu poštovanja saobraćajnih propisa i na odgovorno ponašanje učesnika u drumskom saobraćaju, jer će samo tako smanjiti broj nezgoda na putnim prelazima, ali i udesa koji mogu imati tragične posljedice.

SRNA