LAKTAŠI, 07. aprila – Kad je riječ o sportskim utrkama, debate ‘ko je bolji’ još su žešće no sada je donesena konačna presuda – žene podjednako dobro voze, čak i tokom ‘onih dana u mjesecu’

c35188687386ddb5236c

Često se u javnosti vode polemike o tome ko je bolji za volanom, muškarci ili žene, i vjerovatno se svi pripadnici oba pola nikada oko toga neće složiti. No, šta je s vožnjom koja zahtijeva još veću fizičku i mentalnu spremnost, kao što su sportske auto utrke?

cd4680cc16dc7e3ffcee

foto: Dreamstime

Kad je riječ o sportskim utrkama, debate ‘ko je bolji’ su još žešće, a posebno se raspravlja o tome je li nježniji spol jednako sposoban izdržati sve brutalne uslove koji ih mogu zadesiti na stazi.  U tom je sportu posebno uvriježeno mišljenje da žene teže podnose uvjete poput visokih temperatura, osobito za vrijeme ‘onih dana u mjesecu’.

Zbog takvog je mišljenja na kritike svojih kolegica naišla i jedna žena iz svijeta Motorsporta, članica FIA (Federation Internationale de l'Automobile), Španjolka Carmen Jorda (27) koja je kolegice vozačice pozvala da ‘teže fizički manje zahtjevnim trkama’. S tim su povodom znanstvenici sa Sveučilišta Michigan State University kod tri vozača i tri vozačice usporedili otkucaje srca, tjelesnu temperaturu i količinu stresa koju im uzrokuju velike vrućine.

Njih se šestero ocjenjivalo kroz dvije etape vožnje, prvo s otvorenim, pa sa zatvorenim kokpitom, a voditelji studije su objasnili:

– Napor koji uzrokuju visoke temperature najveći je ‘okidač stresa’ u vožnji, a premda je kod žena za vrijeme ciklusa tjelesna temperatura nešto viša, pokazalo se da to ne utiče na njihove sposobnosti za volanom. Kriva je pretpostavka da su one tada umornije i potencijalno sporije, ili čak da su opasnost za druge vozače ‘onih dana u mjesecu – objasnio je voditelj studije prof. David Ferguson, koji 15 godina proučava fizionomiju vozačica auto utrka.

Dodao je i kako se prije vjerovalo da su žene na cesti posebno opasne za vrijeme tzv. luteinske faze (druga polovina ciklusa koja počinje nakon ovulacije i traje do idućeg ciklusa).

– Danas, nakon svih provedenih istraživanja sa sigurnošću možemo tvrditi kako to nije tako, i da se žene za volanom snalaze jednako dobro, ili čak bolje od muških kolega – zaključio je Ferguson.

 

(24sata.hr)