LAKTAŠI, 04. decembra –  Kineske vlasti su ukinule predavanje o ženskom moralu, koje je izazvalo bijes učenjem žena da ućute, prihvate podređenu ulogu u društvu i usredsrede se na kućne poslove, prenijeli su državni mediji.
U video-snimku, koji se pojavio na kineskoj internet mreži, predavač na času u sjeveroistočnoj kineskoj pokrajini LJaoning učenicima govori kako “žene treba manje da pričaju, da rade više kućnih poslova i da ućute”.

kina

Predavač tvrdi da “žene ne bi trebalo da teže ka boljem položaju u društvu, već da treba uvijek da budu na najnižem”, prenosi AFP.

“Ukoliko naručite hranu, umjesto da same sebi pripremite, kršite pravila za žene”, dodaje drugi predavač.

Predavanje je prvi put održano u Fušunu, a pokrenulo ga je Udruženje za tradicionalno i kulturno istraživanje, koje je, uz odobrenje gradskih vlasti, osnovano 2011. godine.

Cilj predavanja je, navodno, podrška konfučijanskim vrijednostima i predstavlja dio vraćanja nacije tradicionalnom učenju, ali je video-snimak mnoge razljutio.

“Ovo je žensko ropstvo, a ne ženski moral”, napisao je jedan razljućeni korisnik kineske platforme “Veibo”.

Obrazovno rukovodstvo u Fušunu je saopštilo da je predavanje započeto bez odobrenja i da će smjesta biti ukinuto, prenijela je državna agencija Sinhua.

Predavanja o ženskom moralu ponekad se nude u kineskim školama, a u okviru lekcija uče tradicionalnoj kulturi, kao što su konfučijanski moral, kaligrafija, borilačke vještine i razumijevanje klasičnih tekstova.

Komunistička partija je 1949. godine za konfučionizam rekla da je stvar prošlosti, ali je predsjednik Kine Si Đinping uključio konfučionizam u propagandu Vlade i veliki je zagovarač i pojačanog učenja tradicionalne kineske kulture.

 

SRNA