LAKTAŠI, 15. februara – U narodu se kaže da se na Sretenje sreću zima i ljeto.

Vjeruje se da na ovaj dan mečka izlazi iz zimskog brloga. Ako je sunčano i ugleda svoju sjenku vraća se nazad u pećinu, jer će zima potrajati još šest nedjelja, a ako sjenke nema proleće je na pragu.

Sudeći po ponašanju medvjeda Uroša, proljeće nije na pragu. Meda je izašao sa prvim zracima sunca, popio je malo vode u svom novom domu u zoo vrtu, ali se vratio u svoju pećinu.

Koliko ima istine u našem vjerovanju da medvjed i njegova sjenka najavljuju proljeće i da li možemo sa sigurnošću da tvrdimo da je vjerovanje tačno, objasnio je doktor Јozef Ezveđ, veterinar u zoo vrtu u Beogradu.

– Po vjerovanju se misli da, ako medvjed ugleda svoju sjenku, zima će se nastaviti, ali se nadam da će medvjed ponovo izaći kasnije, jer je još rano jutro, a sigurno mu se sviđa u novom domu – je veterinar.

Zbog drugačijih uslova u kojima medvjedi žive u prostoru zoološkog vrta, možda ne možemo da se oslonimo na vjerovanje.

– To je narodno vjerovanje i kao i u svakom vjerovanju, sigurno postoji neka istina, ali medvjedima u zoološkom vrtu nije baš za vjerovati, jer su uslovi drugačiji. Obezbijeđeni su stan i hrana, njega i ljubav od posjetilaca i zaposlenih – rekao je veterinar Јozef Ezveđ.

RTRS