LAKTAŠI, 12. novembra – Zimske službe zvanično počinju s radom 15. novembra, a putari kažu da su od nedjelje na puktovima i da su spremni za eventualne snježne padavine.

Ističu da, pored savremene mehanizacije, imaju dovoljno i abrazivnog materijala i soli, ali i da imaju dovoljno radne snage.

Kako su potvrdili u preduzeću “Putevi RS”, planovi Zimske službe za sezonu 2020/2021. su urađeni te “Putevi RS” i preduzeća koja održavaju putne oblasti spremni su za predstojeći zimski period.

“Putnu mrežu kojom upravljaju ‘Putevi RS’ čini 1.781 km magistralnih puteva i 2.183 km regionalnih puteva, što ukupno iznosi 4.191 km. Ova putna mreža podijeljena je na 12 oblasti”, kazali su u ovom preduzeću.

Aleksandar Bajić, direktor banjalučkog preduzeća “Čistoća”, ističe da raspolažu dovoljnom količinom mehanizacije, soli za posipanje ulica i ljudstva, tako da mogu da obave zimske poslove na kvalitetan način.

“Preduzeće ‘Čistoća’ spremno je za početak rada Zimske službe te imamo 40 voznih jedinica za održavanje četiri gradska rejona”, kazao je Bajić i dodao da im je abrazivnog materijala ostalo i prošle godine, tako da ih snježni pokrivač ne može iznenaditi.

Darko Radaković, šef Zimske služe u “Prijedorputevima”, ističe da su spremni za nadolazeću zimsku sezonu te da imaju dovoljne količine soli i abrazivnog materijala, mada će, kako kaže, sigurno još nabavljati.

“Mehanizacije imamo, opremu imamo, od nedjelje smo na punktovima. Imamo četri punkta koja mi održavamo, a to su Banjaluka, Kozarska Dubica, Prijedor i Novi Grad”, kazao je Radaković za “Nezavisne”.

Dodao je da su vozila, mašine i ljudi u pripravnosti i da prate vremenske prilike.

Dragan Buloščić, tehnički direktor “Romanijaputeva”, kazao je da je u nedjelju rok kada moraju biti spremni barem 60 odsto od ukupnog plana Zimske službe za predstojaću godinu.

“Potrošni materijal nabavljamo, imamo zalihe, tako da nas ništa ne može iznenaditi”, kazao je Buloščić.

Tvrdi da imaju dovoljno kamenih agregata i industrijske soli za najveće neprilike.

Meteorolog Nebojša Kuštrinović rekao je da je pred nama blaga zima te da se ne očekuju velike snježene padavine.

“Manje količine snijega očekuju se krajem ovog mjeseca, dok i decembar ostaje uglavnom bez snijega, tek povremeno se očekuju snježne padavine. Generalno, zima koja je pred nama biće blaža od prosjeka s manje snijega”, ističe Kuštrinović.

Kako je rekao Kuštrinović, tek u januaru i feberuaru u višim planinskim krajevima biće veće količine snijega.

“Biće povremeno više zahlađenja, ali neke duže periode ledenih dana ne očekujemo”, zaključio je Kuštrinović.

Mještani, posebno oni iz prigradskih naselja i sela, kažu da se više uzdaju u najave meteorologa da će zima biti blaga nego u spremnost Zimske službe, jer se dešavalo da čim padne veći snijeg neki putevi, teže pristupačni, ostanu neprohodni.

Nezavisne