Danas je Valentinovo ili Dan sv. Valentina koji se obilježava i kao Dan zaljubljenih. Za mnoge je to vrijeme za posebne zajedničke trenutke, ljubavne izjave i razmjenu poklona..

Sv. Valentin je bio prvi biskup grada Terni u Umbriji, stotinjak kilometara od Rima, koji je ubijen u 63. godini zbog tajnog vjenčavanja parova uprkos carskoj zabrani. Valentin je zarobljen, bačen u tamnicu, nakon čega je pogubljen. Nakon smrti je proglašen svecem, a od 15. vijeka narod ga slavi kao zaštitnika zaljubljenih.

Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Karlo Orleanski svojoj supruzi dok je bio u zarobljeništvu u Engleskoj. Takođe, simbol Valentinova i Kupid, starorimski bog ljubavi. Često se prikazuje kako drži luk i strijelu jer se vjeruje da se onaj koga on pogodi svojom čarobnom strelicom odmah zaljubi.

Iako većina Valentinovo nije decenijama obilježavala, danas je to komercijalni praznik koji prije svega donosi veliki profit skoro svim zemljama svijeta.

Za Valentinovo se svake godine širom svijeta pošalje veliki broj čestitki, a najčešće se poklanjaju cvijeće, slatkiši i plišane igračke, ali ne izostaju ni skupocjeni pokloni, piše Klix.

U Veronu, u kojoj je smjšetena radnja Romea i Julije, svake godine stigne veliki broj pisama koja su naslovljena na Juliju.