LAKTAŠI, 11. avgusta – Starica Mira B. (74) iz Maglajana kod Laktaša, koja je prije mjesec dana za dlaku izbjegla smrt nakon napada komšijinih krvoločnih staforda, ima traume i ne može normalno da živi, tvrde bliski članovi porodice.


Slavko Zec, brat napadnute starice, priča za Srpskainfo da je njegova sestra nakon mjesec dana provedenih u UKC Republike Srpske puštena na kućno liječenje, ali da problemi ne prestaju.

– Mislili smo da će se sve smiriti kada dođe kući, ali moja sestra nakon svega što je proživjela ne može normalno da spava. Kada zatvori oči, kaže da su joj stalno ti bijesni psi pred licem i da je u strahu i panici – priča ogorčeni brat.

Amputirana ruka

Dodaje kako je zbog teških tjelesnih povreda, jer joj je amputirana ruka, njegova sestra sada nesposobna da živi samostalno, pa ju je primio u svoju kuću.

FOTO: NIKOLA MORAČA/RINGIER
Slavko Zec

– Eto šta se dogodi u par minuta života, sve se okrene. Mi smo srećni što je ostala živa, ali s obzirom na njene godine i sve šta je prošla toga dana slijedi težak put oporavka, koliko je on moguć naravno. Mi kao porodica učinićemo sve da joj ga olakšamo – dodao je Zec.

Staricu Miru B. su u julu ove godine napala dva staforda komšije Dragana D, protiv kojeg je podnesen izvještaj zbog izazivanja opšte opasnosti, kako je to ranije potvrđeno u Policijskoj upravi Banjaluka.

Porodica je bila ogorčena, jer nije bilo informacija o ovom slučaju dok o njemu nije pisao portal Srpskainfo.

Pukom srećom ostala živa

Tek nakon naših pitanja iz policije su potvrdili da se slučaj dogodio.

Zec je podsjetio da su njegovu sestru napala dva staforda Dragana D, te da je pukom srećom ostala živa.

– Mira je imala težak život i ovo što joj se dogodilo bio je nastavak njene teške životne sudbine. Da nije bilo komšije, koji je kritičnog dana čuo jauke iz šume, moja sestra danas ne bi bila živa. Ti jauci su bili takvi da je komšija prvo pomislio da su napadnute srne. Krenuo je od kuće s lovačkom puškom u ruci, a kada je došao do šume vidio je Miru, krvavu, kako sjedi uz drvo, dok je dva psa naizmjenično trgaju za ruke i odjeću – prisjetio se Zec kritičnog dana u kojem je njegova sestra jedva izvukla živu glavu.

Prvo je komšija pokušao otjerati pse udarajući ih drvetom, ali nije uspio. Tek kada je upucao jednog, dok je drugi pas pobjegao.

– Kada sam je vidio svu rastrganu i da se na ruci vidi kost pomislio sam da je to kraj, da moja sestra neće preživjeti – prisjetio se ogorčeni brat napadnute starice.

Psi slobodno šetali

Dodaje kako se napad dogodio u trenutku kada je Mira otišla u obližnju šumu da ubere šljive.

Prema nezvaničnim informacijama, staricu su napale dvije ženke staforda, koje su inače danima slobodno šetale selom, jer ih je vlasnik puštao.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Ovo se dogodilo jer jednostavno nema zakona koji bi kažnjavao ovakve stvari. Da postoje zakoni, sada bi moja sestra živjela kao i ranije, a ne bila invalid, i to u starosti – istakao je Zec.

Prema izjavama mještana Glamočana, stafordi Dragana D. često su viđani da se slobodno šetaju, pa je bilo pitanje vremena kada će doći do incidenta.

Sa povredama opasnim po život, 74-ogodišnja Mira je nakon napada prebačena u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske. Zahvaljujući brzoj intervenciji ljekara i medicinskih tehničara život starice je spasen u posljednjim trenucima.

Nažalost, posljedice krvavog napada starica će imati do kraja života.

DO OSAM GODINA ZATVORA

U skladu sa Krivičnim zakonikom Republike Srpske, za izazivanje opšte opasnosti zaprijećena je kazna do osam godina zatvora. Posebno otežavajuća okolnost je ukoliko su prilikom izvršenja krivičnog djela nastupile teške tjelesne povrede. (srpska info)